Следвайте ни

Световната банка: Пандемията няма да възпре икономиката на Турция

viber icon

Турската икономика е нараснала с 1,8% през 2020 г. на фона на пандемията от коронавирус, се казва в изявление на Огюст Тано Куаме, държавен директор на Световната банка за Турция.


"Това всъщност е много важен темп на растеж за големите икономики", подчерта Куаме по време на среща по повод доклада за икономически мониторинг на Турция, публикуван от Световната банка.


Той каза, че докладът включва оценки за турската икономика и предложения за силен растеж в бъдеще.


"Много страни се борят с последиците от тази криза. Световната икономика се сви с 4,3% миналата година, ако изключим Китай, говорим за 5% свиване", каза той.


Пандемията е увеличила бедността по целия свят. „Смятаме, че през 2020 г. близо 100 милиона души по света са изпаднали в крайна бедност“, каза той.


Дейвид Найт, старши икономист в Отдела за макроикономика, търговия и инвестиции на Световната банка, съобщи: "Въпреки че Турция беше сериозно засегната от пандемията, цялостното икономическо представяне на Турция беше много добро през 2020 г. Тя нарасна с 1,8 на сто," каза той.


Всъщност Турция беше най-бързо развиващата се страна сред страните от Г-20 от миналата година, отбеляза той, добавяйки, че ръстът се очаква да бъде 5% тази година.


Той заяви, че фискалната ситуация в Турция е относително добра през изминалата година и че бюджетният дефицит е 3,5%, като посочи, че бюджетният дефицит на Турция е много по-нисък в сравнение с много други страни.


"Очакваме настоящият потенциален растеж да реализира 4,5% годишно през 2022 и 2023 г. в светлината на текущите данни", каза Найт, добавяйки, че Световната банка очаква инфлацията в Турция да бъде 15,5% тази година.


Междувременно през уикенда турската лира отбеляза рекорден спад от 8.60 TL. срещу долара. Един лев се разменя за 5.20 TL. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?