71

Световна сензация: Откриха ловни оръжия на 350 000 години в пещера в Турция СНИМКИ

По време на археологически разкопки в пещерата Улукьой в долината Гурс, в окръг Мардин, Югоизточна Турция, бяха открити артефакти, датиращи от преди 350 000 години. Тази пещера, разположена сред исторически руини като каменни къщи и постройки от различни периоди, завърши втория си сезон на археологически разкопки под ръководството на дирекцията на музея в Мардин.

AA

Водени от Ешреф Ербил от катедрата по археология на университета Артуклу, в Мардин, тазгодишните разкопки достигнаха дълбочина от приблизително 4 метра в археологическия пласт в пещерата.

AA

Екипът, включващ доценти, научни сътрудници и студенти-доброволци, откри инструменти и останки от животински кости, обхващащи периода от ранния палеолит до средния палеолит.

AA

Тези открития сега се анализират щателно в лабораторията за реставрация и консервация, създадена в музея на Мардин.

Ешреф Ербил, научен съветник за разкопките, заяви пред Анадолската агенция (AA), че в пещерата Улукьой в долината Гурс са започнали проучвателни дейности преди 2 години, ръководени от доцент Ергюл Кодаш.

AA

Под егидата на Министерството на културата и туризма и под ръководството на музейната дирекция в Мардин те са открили артефакти, обхващащи периодите на епипалеолита, горния палеолит, средния палеолит и ранния палеолит, което показва богата история.

AA

Площта на разкопките в пещерата с дължина 23 метра и дълбочина 16 метра за сега обхваща 100 квадратни метра. Ербил подчерта спешните нужди от запазване поради значителни разрушения точно над тази област, подчертавайки важността на незабавното осигуряване на археологическите данни.

Ербил подчерта, че текущите систематични разкопки, обхващат два периода в пещерата, с цел да се съберат точни данни бързо. „Чрез целенасочени сондажи стигнахме до скалната основа, разкривайки цялата културна последователност на пещерата“, отбеляза той.

AA

Откритията включват нарязани камъни, оръжия, изработени от тези камъни, стъргала и останки от животински кости, предимно от тревопасни животни. Експертите скоро ще идентифицират видовете животни чрез предстоящи проучвания.

AA

Ербил подчерта значението на пещерата Улукьой като единственото място в Северна Месопотамия, подложено на разкопки, давайки критична представа за регионалната история. „Докато по-ранните проучвания на повърхността намекват за доказателства от епохата на палеолита, тези нови археологически открития са ключови.

AA

Нашите усилия за датиране ще уточнят периода на ранните човешки ловни дейности“, добави той.

AA

Айхан Гьок, провинциален директор на културата и туризма, похвали щателните разкопки, извършени под ръководството на дирекцията на музея в Мардин, подчертавайки изключителния принос за историята на града. „Заедно с долината Гурс, този обект има потенциал за нова културна дестинация със своите артефакти“, отбеляза Гьок.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?