4020

Светът се готви за война: САЩ модернизира ядрена бомба, Иран подсилва армията си

Само за денонощие военната ескалация достигна опасно и непредвидимо ниво. 

Преди броени часове стана ясно, че САЩ ще разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие B61 за потенциална употреба срещу "по-труднодостижими" военни цели, съобщи Пентагонът, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Конгресът на САЩ все още трябва да даде одобрението си за проекта, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната.

Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност  към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на B61-13 не е отговор на конкретно събитие, а "отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност".

Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели" и да замени някои бомби 62-7.

Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват, припомня ДПА.

Иран пък организира мащабно учение на сухопътните им войски в обстановката на покачващо се напрежение в Близкия изток, което ще продължи два дни. Маневрите се провеждат в провинция Исфахан, Централен Иран, и в тях участват четири бойни подразделения. Според  иранската осведомителна агенция Тасним целта е да се провери оперативната готовност на пехотата, бронираната техника, ракетните войски и частите за водене на електронна война. Маневрите се организират "в контекста на възникналите в последно време заплахи", се казва в съобщението.

Ще бъдат изпробвани нови оръжия и възпиращите способности на сухопътните войски, отбелязва Тасним. В двете заключителни фази на маневрите ще се тренират крайбрежни отбранителни действия, нощни операции и контраатаки в случай на нападения в региона.

На фона на войната между "Хамас" и Израел се увеличава безпокойството, че тя може да се разрасне и да обхване целия регион. Вашингтон и Техеран си размениха взаимни предупреждения да не се замесват в конфликта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Бой, бой та бой

Бой, бой та бой

28.10.2023 | 10:58

Начи кат зема двуцевката и един куршум у тиквата на Байдън, един у тиквата на Путин, след тва един у тиквата на Зеленски, един у тиквата на Натаняху и така до като не останат тикви! Аз вашта мама ни моа ли да е таковам уе! Спрете се, че зелето ни ще да стане от вас!

Отговори
4 2
Батко

Батко

28.10.2023 | 09:18

Модернизация е думата. Все пак тия дето работят из разните там заводи трябва да пичелят ;)

Отговори
1 2
Щраус

Щраус

28.10.2023 | 08:48

САЩ - технологичен народ с недорасли управници и генерали, света ще види зор с такъв хегемон.

Отговори
7 3
Реално

Реално

28.10.2023 | 08:03

Си мерят пиш.ките! За нищо не се готвят.

Отговори
11 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?