Следвайте ни

Светът празнува денят на сърцето

viber icon

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето.

Този забележителен орган в човешкото тяло се съкращава средно 70 пъти в минута (100 000 на ден), като само за минута изтласква 6 литра кръв. Големината му е колкото юмрук. При мъжете тежи между 280 и 340 грама, а при жените - между 230 и 280 грама. Може да достигне и половин килограм, но това води до увреждания в сърдечната мускулатура.

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията са насочени към активно информиране на хората за превенцията на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). 

Рисковете могат да бъдат намалени с няколко прости правила. Здравословното меню е с по-малко сол, захар и мазнини и повече плодове и зеленчуци. Важна е и физическата активност. Липсата<210> е причина за 6% от смъртните случаи на планетата. Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основните причини те да боледуват от сърдечносъдови заболявания като възрастните. Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести.

Цигарите също са враг на сърцето. Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?