71

Светът на нокти: Спря един от реакторите на АЕЦ "Запорожие" заради обстрел

Предполагаем руски обстрел принуди един от двата работещи реактора в АЕЦ "Запорожие" да спре. Обстрелът в град Запорожие започна тази сутрин, когато група служители на ООН се опитаха да стигнат до централата, за да извършат проверка, съобщиха световни агенции, цитирани от bTV.

Унищожена е украинска десантна група близо до Запорожката атомна централа, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

 
"Енерергоатом", който управлява и четирите атомни електроцентрали в Украйна, заяви чрез "Телеграм", че руският „минометен обстрел“ е задействал „аварийна защита“ – спиране на „работещия пети енергоблок“.

В изявлението се добавя, че "енергоблок № 6 продължава да работи в енергийната система на Украйна" и доставя електроенергия за собствените нужди на централата.

В четвъртък ядрени експерти тръгнаха от град Запорожие, за да посетят окупирана от руските военни части атомна електроцентрала. Те искат да оценят евентуалните щети, въпреки че и двете страни съобщиха за военни действия в региона.

 
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че мисията е наясно с "повишената военна активност в района", но продължава да изпълнява плана си да посети съоръжението и да се срещне с персонала.

Състоянието на най-голямата в Европа АЕЦ "Запорожие" е в риск от седмици, като Москва и Киев си разменят вината за обстрела в околностите и засилват страховете от ядрена катастрофа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Мнение

Мнение

01.09.2022 | 13:22

Украинците само бомбардират за да привличат внимание. Вниманието на Запада замира, а на тях им трябват още оръжия и пари. Няма да посмеят да направят сериозна авария, щото за 24 часа ще ги изорат и от двете страни.

Отговори
8 4
Наближава времето

Наближава времето

01.09.2022 | 12:50

За един мощен десант в Кремъл. Две три групи "тюлени" вадят Вова по бели гащи като бинЛаден на времето и го окачват на въжето на площада.

Отговори
7 12
Реалист

Реалист

01.09.2022 | 11:35

Украйнските утр.пки са готови на всичко за някой друг сребърник от прогнилия запад!

Отговори
14 11
клавиатурист

клавиатурист

01.09.2022 | 12:04

най голямата реалност е да го з.а.б.и.я на майкативпуткатавъшкарчервен

Отговори
6 12
Е НЕЕЕЕ

Е НЕЕЕЕ

01.09.2022 | 11:24

Руснаците сами стрелят по себе си в отдавна завладяната от самите тях АЕЦ. Тия западни и наши медии, че са побита пещерна пропаганда е ясно, но че са идиоти и настъпват една и съща мотика всеки път не вярвах.

Отговори
20 10
БЕЕЕЕЕЕ

БЕЕЕЕЕЕ

01.09.2022 | 11:34

И какво правят руснаците в ЗАВЛАДЯНАТА от тях АЕЦ в Украйна? А? Чий го дирят (дървят) там???

Отговори
5 13
МЕЕЕЕЕЕЕ

МЕЕЕЕЕЕЕ

01.09.2022 | 14:47

Е как какво - стрелят сами по себе си... или поне така излиза от написаното?

Отговори
2 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?