71

Светът на нокти: Ще използва ли Путин 5977 ядрени глави?

Президентът Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила на света, неведнъж отправи предупреждения към Запада, че атака срещу Русия ще доведе до ядрен отговор.

Ще използва ли Путин ядрени оръжия, с колко такива оръжия разполага той и какъв би бил отговорът на Съединените щати и на предвожданата от САЩ НАТО?

Не блъфира ли?

Много зависи от това как Путин възприема заплахата за руската държава и за собственото си управление, пише "24 часа".

Путин представя войната в Украйна като екзистенциална битка между Русия и Запада, който според него иска да унищожи Русия и да заграби огромните ѝ природни ресурси.

Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато казва, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия. Някои анализатори казват, че Путин блъфира, но Вашингтон възприема сериозно думите му.

Като обяви 18 процента от територията на Украйна за своя територия, Русия може да отправя сега още по-големи ядрени заплахи, тъй като Путин може да заяви, че атаките срещу тези територии са атака срещу самата Русия.

Ядрената доктрина на Русия допуска употребата на ядрено оръжие, ако "срещу Руската федерация е била упражнена агресия с конвенционални оръжия, която застрашава самото ѝ съществуване".

Много руснаци живеят в украинските територии, които Путин обяви за руски, а нарушаването на следвоенното табу за използването на ядрени оръжия няма обезателно да промени тактическата ситуация на бойното поле.

"Сега той блъфира. Какво обаче ще се случи след седмица или месец е трудно да се каже - когато той разбере, че войната е загубена", казва Юрий Фьодоров, военен анализатор, базиран в Прага.

"Трябва да възприемаме много сериозно неговите заплахи, като вземем предвид залога", заяви по телевизия Си Би Ес директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

В същото време обаче Бърнс каза, че американското разузнаване не разполага с "реални сведения", че Путин се готви непосредствено да използва тактически ядрени оръжия.

 

Какви ядрени оръжия може да бъдат използвани?

 

Нито един представител на руските власти не призовава за употребата на стратегически ядрени оръжия, които са създадени, за да унищожават цели градове в САЩ, Русия, Европа и Азия.

Рамзан Кадиров, президентът на Чеченската република, която е част от Русия, заяви, че Москва следва да обмисли използването на тактически ядрени оръжия с малка мощност в Украйна.

Тактическите ядрени оръжия са ядрени оръжия, които могат да се използват на бойното поле по "тактически" съображения и които са много по-малко мощни от големите бомби, които са необходими за унищожението на градове като Москва, Вашингтон и Лондон.

Подобни оръжия могат да бъдат пускани от самолети, да бъдат изстрелвани с ракети от земята, от кораби и подводници, или да бъдат детонирани от наземни сили.

Въпреки че Русия разполага с ядрени сили, които са обучени да се сражават при подобни апокалиптични условия, не е ясно как ще се справи при такива условия армията ѝ от редовни войници, наемници, мобилизирани запасняци и местни милиции.

Какво биха направили Съединените щати?

В качеството си на доминираща световна суперсила Съединените щати ще трябва да решават какъв да бъде отговорът, ако Русия евентуално прибегне до ядрен удар. Русия и САЩ контролират 90 процента от ядрените бойни глави в света. Техните арсенали са създадени по времето на Студената война, а съвременна Русия получи тези оръжия като наследство от Съветския съюз.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще трябва да избира между невоенен отговор, ядрен удар, който би довел до ескалация, и конвенционална атака, която би довела до директна война на Вашингтон с Москва.

Джейк Съливан, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност, заяви, че Вашингтон е предупредил Москва, че евентуалното прибягване до ядрени оръжия би имало "катастрофални последици".

Пенсионираният генерал и бивш ръководител на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви, че ако Москва използва ядрени оръжия, то тогава САЩ и съюзниците им от НАТО ще унищожат руските войници и въоръжение в Украйна, и ще потопят целия Черноморски флот на Русия.

Путин напомни на Вашингтон, че досега само САЩ са използвали ядрени оръжия по време на сражения - при атаките през 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки.

Кой има най-много ядрени оръжия?

Русия има най-много ядрени бойни глави: тя разполага с 5977, а Съединените щати - с 5428, по данни на Федерацията на американските учени.

Тук се включват както бойните глави, които са на разположение на въоръжените сили, така и тези, които са образно казано "в пенсия". Въпреки това Москва и Вашингтон разполагат с достатъчно бойни глави, за да така да се каже унищожат света многократно.

Русия разполага с 1458 стратегически бойни глави, които са готови за изстрелване, а САЩ - с 1389, става ясно от най-скорошните данни, направени публично достояние. Тези бойни глави са поставени на междуконтинентални балистични ракети, на балистични ракети на подводници и на стратегически бомбардировачи.

Що се отнася до тактическите ядрени оръжия, Русия има 10 пъти повече от САЩ. Около половината от 200-те тактически ядрени оръжия на САЩ са разположени в бази в Европа.

Тактическите ядрени оръжия на САЩ варират от такива с мощност от 0,3 до 170 килотона (за справка: ядрената бомба, пусната над Хирошима, е била еквивалентна по мощност на около 15 килотона динамит).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
“да унищожи Русия и да заграби огромните ѝ природни ресурси”

“да унищожи Русия и да заграби огромните ѝ природни ресурси”

05.10.2022 | 14:15

Типичната идиотия. И кой ще ги добива тези ресурси в една радиоактивна пустиня? И дори да не се стигне до ядрена война, добивът на огромни природни ресурси винаги е свързан с организация и огрони инвестиции. Че Русия и досега си ги предлагаше на пазара на изгодни цени, а привличаше и концесионери. Това е пропаганда като за крепосно селячество.

Отговори
13 0
И Ко ми каза

И Ко ми каза

05.10.2022 | 14:04

Да му мислят ония парапитеци който не са си изрязали ноктите Изглежда екипа на чифутската Мекица също не си е изрязъл ноктите Ко да кажеш за такива парапитеци НиЗЗЗка култура възпитание хигиена Та за туй са на нокти

Отговори
3 8
Тушо

Тушо

05.10.2022 | 16:34

Не искаме коментари от чифути като тебе.

Отговори
3 1
Ако беше нормален, като “дорогой Леонид Ильич, никога

Ако беше нормален, като “дорогой Леонид Ильич, никога

05.10.2022 | 14:02

Но има сериозни подозрения, че сегашният не е с всичкия си. А и нещо друго. В КПСС имаше колективно ръководство, някакъв контрол, Путин е самодържец. Дори в ритуалите, рециклирани от царско време, си личи. Комплексите му на издигнал се от дъното го направиха такъв.

Отговори
10 4
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

05.10.2022 | 13:58

Откакто нашия плешив ФЮРЕР обяви аншлуса /присъединяването/ на завоюваните територии, украинците взеха да ни газят като луда крава теле и да ни бият като тъпан на циганска сватба, а все повече населени места обявяват излизане от състава на руZZиската ПЕДЕрация.

Отговори
9 6
Бий рашиста по главата

Бий рашиста по главата

05.10.2022 | 13:49

бий , бий , бий !

Отговори
10 6
"утилизация"

"утилизация"

05.10.2022 | 13:45

Мисля, че ще му се наложи, защото алчните сатанински англо-американски кучета сън не ги лови и непрекъснато мислят как да хапят и захапват руската мечка! Аз не бих търпял да ме хапят. Не бих допуснал да бъда ухапан дори само веднъж, освен от комар, муха, кърлеж или пчела. Времето, когато се паникьосвах от ожесточения лай на малко кученце, остана в ранното ми детство - сега и голямо куче не може да ме уплаши. Мразя американските терористи, които ме принуждават да избирам между моркова, тоягата и безработицата, като и в трите избора „храната”, „дезинфектантите” и „лекарствата” са отровни, а децата ми са предвидени да бъдат „пушечно месо” докато си „утилизират” старите пушкала.

Отговори
5 10
Батко

Батко

05.10.2022 | 13:20

И да ги използва, няма да има голямо значение. Русия ще изчезне рано или късно! САЩ също.

Отговори
2 9
Ние също

Ние също

05.10.2022 | 13:22

Заедно с форума

Отговори
12 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?