71

Светът на нокти: Разкриха защо Русия държи най-опасните си оръжия в Беларус

През януари 2022 г. руските военни започнаха безпрецедентно разполагане на високоефективни оръжейни системи във военни бази на територията на Беларус.

Пребазирането дойде на фона на по-голяма интеграция на въоръжените сили на двете страни, като Минск потърси по-тесни връзки с Москва в рамките на „Съюзна държава Русия и Беларус“, особено от края на 2020 г., след като западните сили бяха широко обвинени в подкрепа на безредици в страната и наложиха сурови икономически санкции. Това пише американското издание Military Watch Magazine, цитиран от pik.bg.

По времето, когато бяха извършени разполаганията, напрежението между Русия и НАТО нарастваше, като Западният блок бързо увеличи доставките на оръжия за Украйна, тъй като се очакваше потенциална ескалация на руско-украинските вражди.

Избухването на пълномащабна война между Русия и Украйна през февруари впоследствие ускори военната интеграция между Русия и Беларус, като същевременно предизвика Русия да достави по-модерни оръжия на своя съсед, вариращи от нови пакети за надграждане за нейните танкове от съветската ера до трансфер на технологии за балистични ракети и дори модификации на самолетите, за да им позволи да носят ядрени оръжия съгласно специално споразумение.

Значението на Беларус за разполагането на руски бойни средства е двойно. Първо, територията осигурява северен фланг, от който да се противодейства на Украйна. Тя досега е използвана слабо, тъй като руските системи за противовъздушна отбрана С-400 и изтребители Су-35 на територията са употребявани ограничено за операции срещу цели в Украйна. Пример е уникалният случай със свалянето на самолет от най-голяма дистанция в света по това време - поразяването на изтребител Су-27 над Киев от батарея С-400 на 150 км в Беларус.

Второ, съоръженията в Беларус предоставят на Русия по-защитима позиция срещу НАТО, ако западният Алианс се опита да започне военни действия срещу нея - възможност, която беше повдигана многократно след избухването на руско-украинските военни действия през февруари. Оръжейните системи, разположени в Беларус, до голяма степен допълват силните страни на беларуската армия и компенсират недостатъците, които в повечето случаи са резултат от ограничения бюджет за отбрана.

По-долу е даден поглед върху трите най-забележителни разгърнати системи, всички от които са със значителни стратегически предимства и силно са облагодетелствани от руските ракетните технологии.

Изтребители за превъзходство във въздуха Су-35С

Машините Су-35 бяха предислоцирани от бази в руския Далечен изток и за първи път пристигнаха на 26 януари на летището Барановичи на 61-ва изтребителна авиационна база. Авиобазата по-рано беше домакин на изтребители Су-27 на ВВС на Беларус, предшественик на Су-35, наследени от съветските военновъздушни сили.

Су-35 е най-способният изтребител в руския авиопарк по отношение на характеристиките въздух-въздух. Самолетът може да атакува цели дълбоко в съседни страни, без да напуска въздушното пространство на Беларус, поради мощността на своите сензори и изключителния обсег на ракетите R-37M - които имат ниска хиперзвукова скорост от 6 Маха и обсег от 400 км.

Този изстребител влезе в експлоатация през 2014 г. и беше проектиран специално, за да може да се справя със стелт изтребители от 5-то поколение като F-22 от ВВС на САЩ, тъй като разполага със сензори, включително радара Irbis-E, два радара AESA с L-обхват и OLS -35 инфрачервена система за търсене и проследяване.

Макар да беше потвърдено, че един Су-35 е свален над Украйна, тези самолети са натрупали може би повече опит срещу изтребители от 4-то поколение, отколкото всеки друг от този клас изтребители в света, и на тях се приписват най-голям брой свалени Су-27 на украинските ВВС, на МиГ-29 и други самолети.

Прехвърлянето на тези изтребители от Далечния изток беше частично улеснено от нарастващите възможности на приятелски китайски и севернокорейски сили в региона, което гарантира, че балансът на силите в района няма да бъде твърде благоприятен за руските противници.

Половин ескадрила изтребители от най-ново поколение Су-57 също изиграха не малка роля за операциите в Украйна, макар да оперираха от бази в самата Русия.

Системи за противовъздушна отбрана С-400

Пребазирани в края на януари заедно със Су-35, системите С-400 в Беларус изиграха жизненоважна роля за компенсиране на относителната слабост на нейните ВВС, като същевременно допълваха С-400 на самата беларуска армия. Тези системи също бяха прехвърлени от руския Далечен изток и се очакваше да предоставят възможност за установяване на взаимодействие с беларуските пилоти.

Обхватът на действие на системата от 400 км и обхватът на откриване от 600 км срещу големи самолети прави разполагането по-далеч от границата с НАТО потенциално ценно, позволявайки на руските сили да нанасят удари по цели по-дълбоко в територията на Алианса, както и по самолети в Западна Украйна.

С-400 все повече започва да се счита за гръбнак на руската противовъздушна отбрана, тъй като ниските му оперативни разходи позволяват използването му в много големи количества.

Въпреки че системата е заменена в разширена област на ефективност от по-новите системи С-500 и С-300V4, С-400 се използва многократно повече, защото поразява увеличен брой цели едновременно и е по-добре оптимизирана за справяне с изтребители със стелт способности. Ракетите с най-голям обсег на системата могат да поразяват цели със скорости от 14 Маха и са способни да прехващат дори по-бавни хиперзвукови ракети.

Ударни изтребители МиГ-31К

Последното от трите средства, които са разположени в Беларус, е ударният изтребител МиГ-31К, който пристигна в страната някъде в средата на октомври. Този клас изтребители за първи път влезе в руските ВВС в края на 2017 г. и представлява уникален вид самолет, които нямат аналози другаде по света.

Докато С-400 представлява предимно отбранителен актив, а Су-35 е способен да изпълнява както нападателни, така и отбранителни функции, то МиГ-31К е силно нападателен, като всеки от тях носи една хиперзвукова балистична ракета Kh-47M2.

Въпреки, че МиГ-31 първоначално е разработен като прехващач за далечни разстояния и остава най-тежкият и най-бързият тактически боен самолет в експлоатация в световен мащаб, вариантът МиГ-31К използва големия самолет и отличните му летателни характеристики, за да осигури средство за доставка на хиперзвукови ракети. Неговите ракети Kh-47M2 са ценени заради скоростта си от 10 Маха и изключителната му маневреност, което го прави почти невъзможен за прехващане, а неговите цели в цяла Европа са силно уязвими. Възможностите на ракетата му бяха демонстрирани за първи път в Украйна, където са използвани за ограничени удари.

МиГ-31К постоянно се разполагат в зони на високо напрежение, включително през 2022 г. в Калининград и в авиобаза Хмеймим в Сирия, а преди това в руската Арктика заедно с другите варианти на прехващачите МиГ-31.

Нарастващото напрежение със Западния блок се очаква да накара Русия да разшири размера на въздушния си флот по-бързо и в по-голяма степен, като същевременно потенциално увеличи производството на ракетите Kh-47M2 поради тяхната мощ и приемливи разходи.

Вече беше потвърдено, че МиГ-31И, усъвършенствания наследник на МиГ-31К, е влязъл в експлоатация през този август.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
шорошояди, пийте ги тия хапчета!

шорошояди, пийте ги тия хапчета!

29.10.2022 | 15:17

Довчера гербави комсомолци се подиграваха, че Русия е на стари зилове и касетофони Унитра, сега света бил на нокти, последно?

Отговори
4 4
Ко шъ кажете

Ко шъ кажете

29.10.2022 | 11:28

Светът е на НОКТИ Самолета на чифута не му се вдига

Отговори
4 4
Бедни Бедни и неграмотни чифути

Бедни Бедни и неграмотни чифути

29.10.2022 | 10:49

Всеки Божи ден сме свидетели на чифутска неграмотност и БЕДЕН речник и език Всеки втори тяхен надраскан бълвоч започва или със СТАВА СТРАШНО или СВЕТА Е НА НОКТИ Тяхния СВЯТ е страшен разбира се и НОКТИТЕ не им са изрязани Което пък говори за липса на каквато и да е хигиена включително морална и душевна Но от Юди толкова

Отговори
6 6
На нокти са нацистите и зад океанските агресори

На нокти са нацистите и зад океанските агресори

29.10.2022 | 09:35

Не желаем разполагането на американски ядрени бойни глави в европа. Да си ги държат в техния континент мръсниците. Зад океанския агресор посегна и на Европа. Това е световния агресор.

Отговори
12 9
Аз не съм на нокти

Аз не съм на нокти

29.10.2022 | 09:02

А гадните урки , евреи и америконосоросоудя

Отговори
14 8

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?