71

Светът на нокти! Лукашенко: Беларус се готви за война

Беларус започна днес военни учения в региони, граничещи с Украйна и с две държави от Европейския съюз - Литва и Полша

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му не иска да воюва, но се готви за война. Той каза това по време на работното си пътуване в Гродно, съобщава държавната агенция Белта.

"Не вярвайте на никого, че искаме да воюваме. Ние се готвим за война, говоря откровено за това. "Ако искаш мир, готви се за война" - това не съм го измислил аз. Много правилно е казано", каза Лукашенко.

По думите му Беларус подготвя съответните подразделения, на войските се доставят различни видове оръжия и оборудване, пише dir.bg.

"Ако някой нададе вой оттам [от недружелюбни държави] и ни критикува, знайте: ние постъпваме правилно. Ако оттам започнат да ни хвалят - лошо", каза Лукашенко.

Той допълни, че Беларус не заплашва никого: "Няма нужда да заплашваме никого. Ние не искаме чужда земя. Бог ни позволи да обработваме тази.

Европейският парламент обвинява Александър Лукашенко, че е участвал в пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна, в снабдяването на руските войски с боеприпаси и оборудване, както и в принудителното депортиране на украински деца.

Преди време Александър Лукашенко заяви, че беларуските власти са готови да предоставят територията си за ново настъпление на руските войски срещу Украйна. Той също така заяви, че е готов да влезе във войната, ако Украйна нападне Беларус. На фона на тези изявления Украйна укрепи границата си с Беларус. Генералният щаб на украинските въоръжени сили многократно е заявявал, че не възнамерява да воюва с Беларус.

През 2023 г. Русия и Беларус се споразумяха, че руски тактически ядрени оръжия ще бъдат разположени на територията на Беларус. Руският президент Владимир Путин заяви, че с действията си Русия няма да наруши Договора за неразпространение на ядреното оръжие, тъй като няма да прехвърли тези оръжия на Беларус, а само ще ги разположи.

Беларус започна днес военни учения в региони, граничещи с Украйна и с две държави от Европейския съюз - Литва и Полша, съобщи министерството на отбраната на страната.

Тридневните учения в Гомелска и Гродненска област имат за цел да обучат офицерите и военнослужещите от териториалната отбрана как да защитават съответните региони и как да действат в случай на въвеждане на военно положение, уточни министерството в Telegram.

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?