49

Светът на киното скърби: Отиде си италианската актриса Катрин Спак

Катрин Спак, водеща фигура в следвоенната италианска комедия, почина на 77-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на телевизия РАИ (RAI), чието популярно лице е белгийско-италианската актриса. 

Жертва през 2020 г. на мозъчен кръвоизлив, актрисата е починала в неделя в клиника в Рим, съобщи обществената телевизия.

Дъщеря на белгийския сценарист Шарл Спак и племенница на бившия белгийски министър-председател Пол-Анри Спак - един от "бащите-основатели" на Европа, Катрин Спак е родена на 3 април 1945 г. в Булон-Биянкур, предградие западно от Париж.

Спак е работила с френския режисьор Жак Бекер, преди да замине за Италия, където става актриса и се превръща в звезда както в киното, така и в телевизията. 

Катрин Спак се е снимала във филми на Дино Ризи, Дарио Ардженто, Анри Верньой. Актрисата е участвала в над 80 игрални и телевизионни продукции, сред които "Таен скандал" заедно с Моника Вити. 

Във Франция журналистът, телевизионер и президент на кинофестивала в Кан Пиер Лекюр отдаде почит към актрисата, възхвалявайки нейната "младежка и освободена красота, докато писателят Анри-Жан Серва я нарече "вечната девойка на италианското кино". 

В Италия министърът на културата Дарио Франческини почете Катрин Спак като "еклектична, културна и елегантна артистка, намерила дом в нашата страна, която я прие и обикна".


 


Спак има изяви и като певица.


234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Minko GEIO

Minko GEIO

18.04.2022 | 22:06

da qeba y svrkata zalupena

Отговори
0 7

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?