1553

Светът е притихнал! Какво ще обяви Путин от парада

Президентът на Русия Владимир Путин ще произнесе реч на парада по случай Деня на победата на 9 май и ще положи цветя на Гроба на незнайния войн, съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков. Светът обаче е притихнал! Какво ще обяви Путин от парада? Начало на мобилизация, тотална война, победа или нещо изненаващо?

"Както вече казах, на 9 май Путин ще участва във военния парад, ще произнесе реч, а също така по традиция в края на парада държавният глава ще положи венец на Гроба на незнайния воин", каза Песков пред РИА "Новости".

По традиция парадът на Червения площад ще се проведе на 9 май. В същия ден в Александровската градина ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя на Гроба на незнайния войн до Кремълската стена.

В парада ще участват около 11 000 военнослужещи, ще бъдат показани 131 модерни оръжия и военна техника и 77 самолета и хеликоптера.

Русия нарече "глупост", съобщенията, че ще обяви тотална война на Украйна днес, в Деня на победата над нацистка Германия.

Досега Москва отричаше, че е във война, като вместо това наричаше нахлуването си в Украйна "специална военна операция".

Но западни официални лица предполагат, че президентът Владимир Путин може да използва парада, за да обяви ескалация на военните действия. Той, разбира се, държи картите си скрити и докато не се изкаже днес на парада на Червения площад, трябва да приемаме опроверженията на Москва с известна доза внимание.

Нека не забравяме, че в дните преди инвазията на 24 февруари руските официални лица се изредиха да осмиват предположенията за предстояща инвазия като "западна истерия и пропаганда". И все пак те нахлуха, като изненадаха дори много украинци.

Така че най-малкото, което можем да очакваме днес, на 9 май, са триумфални съобщения за постигнати цели и победени врагове (реални или въображаеми).

Вината за бавния темп на руското настъпление в Донбас вероятно ще бъде хвърлена върху НАТО и вероятно ще има нови предупреждения към Запада да спре да помага на Украйна да се защитава сама.

Каквото и да се случи днес, трудно е да се предвиди скорошен край на тази война.

Процесията на Безсмъртния полк ще се проведе в Москва и други руски градове.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Бородянка

Бородянка

09.05.2022 | 09:24

Да вземе да се гръмне публично тоя военнопрестъпник!

Отговори
8 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?