Следвайте ни

„Света София“ в Истанбул отбеляза най-свещената нощ през Рамадана СНИМКИ 

viber icon

Емблематичната „Света София“ в Истанбул е украсена с традиционна рамаданска "махия", за да отбележи една от най-свещените нощи за мюсюлманите "Лайлат ал Кадр", след като беше провъзгласена за джамия за първи път от 87 години насам. 


Традиционната "махия" е низ от светещи крушки, окачени между минаретата на джамиите, включващи религиозни стихове или съвети за добри дела към вярващите. Това е вековна рамаданска традиция от османско време. 

Тази година светлините бяха запалени от управителя на Истанбул Али Йерликая в петък, заедно с един от малкото останали майстори на махия Кахраман Йълдъз.


Йълдъз, електротехник по професия, който работи в Главната дирекция на вакъфите от 1971 г., е един от малкото, които продължават традицията на махията. 

Лейлат ал-Кадр, или Нощта на властта, отбелязва нощта, в която първите стихове от Корана са били разкрити на пророка Мохамед. Мюсюлманите смятат 27-та нощ на Рамадана за най-свещената нощ в годината и вярващите се насърчават да прекарват времето си в молитва и преданост към Бог до зори. 


Турците я наричат свещената нощ "Кадир". Традиция е тази нощ да се посещават колкото се може повече джамии, и хората да се молят, но тази година заради мерките срещу пандемията това е забранено. 


След края на Рамадана, в сряда ,започва тридневния Шекер Байрам, който също тази година ще бъде необичайно тих, тъй като продължава безпрецедентния локдаун в Турция. Очаква се ограниченията срещу Covid-19 да приключат след Байрама в понеделник, 17 май.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Nacional

Nacional

09.05.2021 | 15:07

Da im se iztropam na Bibiqna.

Отговори
0 1
Anatema

Anatema

09.05.2021 | 22:28

Pislik gyaur ! rechnik: pislik(otpadak,b okluk);gyaur(bezvernik)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?