46

Сушат по полетата в Източна Турция домати за италиански сосове

Огромни количества прясно набрани и разпръснати на ниви, сушени на слънце домати се изпращат от източната турска провинция Битлис към Европа. Те се търсят най-вече в Италия, където ще бъдат използвани за производството на доматени пюрета и сосове за спагети и пици.

 

Доматите се засаждат през април. Те се оставят да изсъхнат през август и септември след беритбата им. 

 

Тонове домати се нарязват, осоляват и се сушат на слънце за 10-12 дни. След това те са готови за износ.

 

Фермерът Джунейт Дук, който произвежда домати в област Адилджеваз от 25 години, заяви пред агенция Ихляс хабер (ИХА), че тази година едва сега са навлезли в процеса на сушените на слънце домати след превъзходна реколта.

 

„Миналата година навлязохме в бизнеса със сушени домати и започнахме със 100 дка земя. Тази година я увеличихме и вече имаме 250 дка обработваема земя. Ние изнасяме всички тези сушени домати за европейски страни, особено за Италия.  

Ние също допринасяме за заетостта в региона. Към тази година имаме около 200 работници. Планираме да увеличим още повече този брой през следващите години.“

 

Дук заявяви, че тази година сушат около 4000 тона домати. Той сподели, че получават един килограм сушени домати от около 10 до 12 кг пресни домати. Те все по-често купуват пресни домати и от съседни фермери в региона, да да ги сушат.

Исмаил Мюрселим, износител на сушени домати, заяви, че се занимава с този бизнес в Битлис през последните две години, след 10 години отглеждане на домати в югоизточните турски провинции.

 

„Пренесохме нашия бизнес, който правим традиционно в района на Егейско море от много години, в източните и югоизточните провинции преди около десетилетие. Тук в Битлис подписваме договори с фермери за изкупуване на продукцията им. Нарязваме, осоляваме и сушим доматите и после ги изнасяме. Така това е изгоден бизнес за всички ни”, заключи Мюрселим.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?