71

Суша: Пресъхна река Тунджа в Одрин СНИМКИ

Нивото на Река Тунджа в Одрин е намаляло 4 пъти в сравнение с миналата година алармират очевидци. Съществуването на речните обетатели в Тунджа, е критично, тъй като водата наместа е присъхнала изцяло поради сушата в Одрин.

НТВ

В окръг Одрин беше обявена аларма за суша поради глобалното затопляне. Дебитът на река Тунджа, един от важните водни ресурси в Одрин, където температурата беше далеч над сезонните норми през последните години и през тази година и валежите са недостатъчни, е спаднал до най-ниското си ниво измерено напоследък.

НТВ

Дебитът на река Тунджа, който през седмицата беше записан като 4 кубически метра в секунда при последното измерване на станция Суакаджак, беше измерен като 16 кубически метра в секунда на същата дата миналата година. Дебитът на реката, който е от жизненоважно значение както за животните, така и за селското стопанство в района, е намалял 4 пъти спрямо предходната година.

В река Тунджа, която беше засегната от суша, се образуваха огромни острови, тъй като дебитът намаля. Гражданите също могат да се разхождат спокойно в някои части в коритото на реката, където автомобилни гуми и отпадъци изплуват на повърхността. Гражданин, който вървеше към островчето в средата на реката, беше видян да лови риба с въдица там. Безпомощните риби се бяха скупчили отчаяно в останалите малко по-дълбоки части на реката.

НТВ

Пресъхналата река Тунджа в Одрин е неприятна гледка и притеснява туристите и жителите на града с неприятна миризма.

НТВ

Дженет Джемре Айдън, студент от Одрин, разказа пред новинарския канал НТВ: „Тъй като река Тунджа е място, където постоянно идваме през лятото и зимата, ние всъщност имаме представа за състоянието на водата тук.

НТВ

Въпреки че вече настъпи пролетта, тази липса на вода ще ни създаде големи проблеми след 3 месеца, през лятото. Аз често карах кану тук по реката, но сега това е невъзможно и виждам, че водата е много замърсена и съществата, живеещи в нея са в много трудна ситуация. Поради тази причина не мога да си представя какво ще е положението след 3 месеца.

НТВ

Валежите които започнаха от снощи се надяваме да имат ефект и водата да се покачи отново и да не остане на това ниво“, подчерта той.НТВ

Айшенур Милет, гимназистка, която учи в Одрин и посещава река Тунджа със своя приятелка, спомена, че реката е почти пресъхнала. „Виждаме, че река Тунджа, която извира от България, е много засегната от сушата, въпреки че сме едва в началото на пролетта. Съществата в реката трудно плуват поради водорасли, боклуци и островчета образувани поради сушата.

НТВ

Заради безводието боклуците по дъното на реката изплуваха на повърхността. Въпреки че сме в началото на пролетта, бях доста изненадана, че сушата се отрази толкова сериозно. Мисля, че тази суша ще остане още по-сериозно и в бъдеще“, заключи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
добро утро

добро утро

20.04.2024 | 16:43

В античността Марица е била плввателна до Пловдив.Пристанището е било където е сега семинарията в северната част на трихълмието .Стоки от Мраморно море са превозвани до и от Филипополис.Сега от Мраморно море идват само гларуси до Пловдив. А в Одрин идват всичките акита от Пазарджик Пловдив Хасково Свиленград и пр.

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?