46

Суша: Комшиите вече плащат за водата от градските чешми

Тези дни гражданите в турския град Кешан, след като отидоха до общинските чешми, бяха шокирани от нов необичаен метод, целящ да се предотврати разхищаването на питейната вода в района. 

От този месец 5 литра вода могат да бъдат получени след заплащане на 1 турска лира в специален автомат. Приходите от чешмите ще бъдат използвани за стипендии на нуждаещи се студенти чрез Фондацията за доброжелателство, здраве и образование Кешан (KİSEV).

 

Степента на заетост на близкия язовир Кадъкьой с капацитет от 56 милиона кубически метра, който осигурява питейна вода на граничния град Кешан, е паднал драстично до 4 милиона кубически метра. 

 

В следствие на глобалното затопляне 65 хилядния град, намиращ се в окръг Одрин, в Северозападна Турция, е пред сериозна водна криза. Ето защо кметството бе принудено да приложи непопулярен метод, за да предотврати разхищаването на водните ресурси.

 

Община Кешан пусна в експлоатация през 2019 г., Воден парк, в квартал Долно Заферие, където има 4 чешми с вода изпомпвана от кладенци в района. На тези чешми бяха монтирани специални автомати, за да бъде ограничено безконтролното потребление на водата.

 

От общината заявиха, че са предприети мерки да се предотврати разхищаването на вода от чешмите в градината на звеното "Терфи-3" във Водния парк, което е един от източниците, които задоволяват нуждите от питейна вода на гражданите. 

 

В изявлението се посочва:

"Наскоро имаше оплаквания, че автомобили се мият с безплатна вода, взета от чешмите, а също така научихме, че десетки шишета и дамаджани с вода се вземат и използват за търговски цели. Установихме дори, че вода се транспортира с цистерни и се използва с търговски цели, а не за пиене. 

Към този момент сме взели решение водата да бъде облагаема, за да се спре разточителството. 

Символично сме ограничили тази такса до 1 турска лира. Нямаме мотив за печалба. Целта ни е да се предотврати злоупотребата с вода. Ще прехвърлим приходите, събрани от чешмите като образователна подкрепа на нуждаещите се наши младежи чрез стипендии. 

Започнахме голяма кампания, за да привлечем вниманието към изчерпаните ни водни ресурси в Кешан и призовахме нашите граждани да пестят вода. Продължаваме да предупреждаваме нашите граждани за внимателното използване на водните ресурси, всяка капка от които е ценна.

 

Наши полицейски екипи обикалят района и предупреждават хората да не перат килими, да не мият превозни средства и да не поливат градини с питейна вода. Бихме искали да благодарим на хората, които се отзоваха на призива и ни помогнаха да пестим водата".

 

Граждани, закупили вода от чешмите, заявиха, че са доволни от факта, че водата няма да бъде пропиляна. Те приветстват и идеята, парите, които ще бъдат събрани от продажбата на вода, да бъде използвана за стипендии на нуждаещи се студенти от града.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
δάδα ΒΑΗΓΑ

δάδα ΒΑΗΓΑ

22.08.2023 | 14:29

Сега се биете за злато, след години ще се биете за пари .

Отговори
0 1
Пинокио

Пинокио

22.08.2023 | 14:09

За мене не допустимо с парите от таксата за водата да се подпомагат студентите това няма да реши проблема с водната криза по добре да се вложат в пречиствателни съоръжения станции или нови кладенци или нови технологии после подпомагайте студентите

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?