46

Суша! Елитен турски курорт остана без вода СНИМКИ

Два язовира, осигуряващи вода за Бодрум, изцяло пресъхнаха

Два от язовирите които посрещат нуждите от вода на един от най-важните туристически центрове в Турция, курорта Бодрум в югоизточната част на Егейско море, окръг Мугла, останаха без вода. Причина е продължителната суша и липса на валежи в района

След като язовирът Мумджулар, който нямаше достатъчно вода, беше затворен, от ВиК Мугла на 5 октомври, от компанията обявиха, че и язовирът Гейик ще бъде затворен на 12 октомври, тъй като водното ниво в него спадна от 13 процента до най-ниското ниво миналата седмица, под което не е възможна експлоатацията на съоръжението. 

По темата беше направено изявление от Главна дирекция на администрацията по водоснабдяване и канализация в Мугла.

„Язовир Мумджулар, който нямаше достатъчно вода поради сушата, беше затворен от Държавното хидротехническо стопанство (ДХИ), на 05.10.2023 г. и преносът на вода от язовира до Бодрум беше прекъснат. По същите причини количеството вода в язовира Гейик, най-големият източник на питейна вода в Бодрум, е паднало под нивото, което би позволило водоподаването. Информирани сме от ДХИ, че в четвъртък (12.10.2023 г.) язовирът ще бъде затворен и преносът на вода ще бъде прекъснат. Ще продължим да информираме обществеността, като предприемаме необходимите действия, съобразени с предприетите мерки и извършената подготовка, за да предотвратим негативното въздействие върху нашите съграждани." 

От кметството съобщиха, че за сега това няма да доведе до воден режим в курорта, но гражданите трябва да използват водата много икономично, за да бъде предотвратено разхищение на ограничените водни ресурси, в един от най-важните туристически центрове в света. 

По традиция в Бодрум и района няма валежи от дъжд от май до октомври, но тази година поради повишените температури и малкото валежи през пролетта, нивата на подпочвените води спаднаха, на рекордно ниски стойности. Ако този месец няма обилни валежи, може да се стигне до воден режим. 

В дългосрочен план се проучват варианти за търсене на нови водни източници, които да захранват нуждите от питейна вода за постоянно разрастващия се курортен град. 

Полуостровът Бодрум има регистрирано население от около 300 хиляди жители, но през летните месеци, поради огромния брой летовници и туристи, населението надвишава един милион души, което е сериозно изпитание за крехката, нестабилна инфраструктура на района. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?