Следвайте ни

Султанът храни с баклава еничарите в Османската империя

viber icon

Знаете ли, че в Османската империя е имало традиционна държавна церемония, наречена „Шествие с баклави“?

Баклавата, която продължава да е популярна и днес, се сдобива с истинското си величие и фина форма в пищните кухни на османския дворец. Най-ранният запис за баклавата е направен в кухненските тетрадки на двореца Топкапъ, по време на султан Мехмед II Завоевателя. Евлия Челеби– най-известният османски пътешественик за този период, в своите пътеписи от средата на ХVІІ век отбелязва, че е гостувал в двореца на Битлиския бейлик, далеч от Истанбул, където му е било поднесена баклава. Тези и други подобни записи сочат, че баклавата е била известна в почти всички региони на Османската империя, но най-вече е била консумирана в дворците, именията и при специални поводи и събития. А в двореца са работили най-квалифицираните майстори на баклава.

Важното значение на баклавата в двореца идва не само от това, че се приема като признак на богатство и фин вкус, както в именията, но и защото взема своето място на държавните церемонии.

Според традицията, възникнала в началото на ХVІІІ век, в средата на  месец Рамазан султанът с шествие е изплащал баклава за еничарите, с разчет на всеки десет души по една тепсия.

Шествието с баклавите, следвано с аплодисменти и овации на хората излезли да покажат обичта си към султана и войниците, е потегляло от дворцовата кухня и продължавало през улиците на Истанбул към казармите на еничарите.

Тази традиция, която превръща баклавата в символ на османското управление, е продължила до премахването на еничарския корпус.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Петър

Петър

04.10.2020 | 09:05

заради всички тези злини - убийства, терор, геноцид, отвличания на деца, и така нататък, турците не ги чака нищо добро ще имат много лоша карма

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?