Следвайте ни

Суецкият канал остава блокиран

viber icon

Суецкият канал остава блокиран след двата неуспешни опита вчера да бъде освободен гигантският контейнеровоз, заседнал там. Имаше надежди, че висок прилив ще даде тласък на кораба, но това не се случи, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на компаниите "Бернхард Шулте шипмениджмънт" (Bernhard Schulte Shipmanagement - BSM), отговаряща за техническото управление на кораба, и "Лет ейджънсис" (Leth Agencies), която обслужва транзита през канала. 

По-рано вчера "Бернхард Шулте" заяви, че "значителен напредък" е бил постигнат в петък вечерта при кърмата, където рулят е освободен от седимента. 

Дузина влекачи работят паралелно с драгирането на пясъка и тинята около носа. Вече са отстранени около 9000 тона воден баласт от "Евър Гивън" (EverGiven). 

Ако усилията да бъде освободен корабът от глинестия пясък не успеят, компанията, наета да осъществи салвидж операцията, ще отстрани стотици контейнери от носа на кораба, за да намали тежестта му. 

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на специализираната нидерландска компания "Боскалис" (Boskalis), съобщи, че кран вече е на път, за да вдигне контейнерите. 

Управлението на канала (Suez Canal Authority) вчера организира за медиите първото пътуване до мястото, където е заседнал корабът, предаде БТА.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?