Следвайте ни

Судан забранява женското обрязване, позволява алкохола за немюсюлмани

viber icon

Судан ще позволи на немюсюлмани да пият алкохол и ще засили правата на жените, като забрани и женското обрязване, обяви късно снощи министърът на правосъдието. Това е обрат след близо четири десетилетия твърдорлинейна ислямска политика, предадоха Ройтерс и БТА.

Около 3 на сто от суданското население са немюсюлмани, по данни на ООН.

Алкохолните напитки са забранени, откакто бившият президент Джаафар Нимейри въведе ислямското право през 1983 г. и символично изхвърли бутилки с уиски в река Нил в столицата Хартум.

Преходното правителство, което пое властта, след като автократът Омар Башир беше свален миналата година, се зарече да изведе Судан към демокрация, да сложи край на дискриминацията и да сключи мир с бунтовниците.

Хората, които не изповядват ислямската вяра, вече няма да бъдат съдебно преследвани за употреба на алкохол в частния си живот, каза министър Насредийн Абдулбари по държавната телевизия.

За мюсюлманите забраната остава в сила. Нарушителите обикновено биват бичувани, съгласно ислямското право.

Судан ще декриминализира вероотстъпничеството и ще забрани женското обрязване, каза министърът. Това е практика, която обикновено включва частично или пълно отстраняване на външните полови органи на жени и момичета.

Въвеждането на ислямското право от Нимейри беше основен катализатор на 22-годишната война между мюсюлманския Север и главно християнския Юг в Судан, довела през 2011 г. до отцепването на Южен Судан.

Башир разшири обхвата на ислямското право, след като взе властта през 1989 г.

Суданските християни живеят главно в Хартум и в планините Нуба, близо до границата с Южен Судан. Някои суданци са последователи на традиционни африкански вярвания.

Преходното правителство начело с Абдала Хамдок управлява страната в несигурна коалиция с военните, които помогнаха за отстраняването на Башир, след месеци на масови протести, отбелязва Ройтерс.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?