49

Стряскащо земетресение разлюля сутринта Мраморно море до Истанбул

Експерти предупреждават за риск от голямо земетресение 7,8 в района

Стряскащо земетресение с магнитуд 3,5 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин в окръг Ялова, в Северозападна Турция.

Трусът е регистриран в 09.21 ч. (08.21 ч. българско време) и е усетен осезателно в Истанбул и околните провинции на Мраморно море. 

Според дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), дълбочината на земетресението е регистрирана като 9,71 километра. 

Епицентърът на земетресението, е регистриран в Мраморно море, на 2 километра от Ялова, 49 км от Истанбул, 56 км от Бурса.

Едно от важните земетресения, случили се в Ялова в миналото, е това, което се случи през 1999 г. и причини големи разрушения. Това земетресение удари на 17 август 1999 г. в 03:02 ч. местно време, а магнитудът му беше измерен на 7,6 по Рихтер.

Епицентърът на земетресението се намира в югоизточната част на Ялова, близо до Гьолчук, и е усетен в Истанбул, Коджаели, Сакаря и околните провинции.

Според официалните данни приблизително 17 000 души са загинали и 43 000 са били ранени в резултат на труса тогава.

Много експерти предупреждават за риск от голямо земетресение в района на Мраморно море. В проучване, проведено от университета Зонгулдак "Бюлент Еджевитъ, се прогнозира, че ако и четирите основни клона на разлома в Мраморно море се разкъсат, може да възникне земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер.

Посочено е, че специално сегментът Текирдаг е най-напрегнат и има голяма вероятност от счупване.

Експертите твърдят, че подобно земетресение може да се случи на всеки 2-3 хиляди години и че не очакват подобно земетресение в близко бъдеще. Въпреки това, тъй като подобни природни бедствия са трудни за предвиждане, важно е местните жители винаги да бъдат подготвени.

Рискът може да бъде намален с мерки като градска трансформация и укрепване на сградите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?