46

Строят социални жилища за роми в 12 турски провинции

Турция създава ромски координационни центрове към Министерството на вътрешните работи, за да се занимава с техните проблеми на най-високо ниво в държавата, съобщи президента Реджеп Тайип Ердоган.

Говорейки пред ромската общност на „Срещата на ромите 2023“ в Истанбул, президентът заяви, че правителството наистина има за цел да укрепи връзката с ромите и да приеме тях и тяхната уникална култура.

В тази връзка правителството стартира инициативата за координационен център в 25 провинции, където ромски координатор ще ги представлява в кабинета на губернатора.

Правителството е подготвило и изключителен проект за социални жилища за ромски граждани в 12 провинции, добави президентът.

През 2016 г. Турция обяви план за действие като част от правителствената ромска инициатива за подобряване на условията на живот на местните роми.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган често акцентира върху връзките си с ромската общност, с която е прекарал детството си в квартал Касъмпаша в Истанбул, където живеят голяма част от ромите в мегаполиса. Приписва му се заслугата за предприемането на първите стъпки за програми за позитивни действия за общността по време на мандата му като министър-председател. Президентът, който присъства на ромски „конгрес“ с представители на общността, беше и първият, който се извини на общността през 2010 г. за миналите политики на турската държава, лишаващи общността от техните права.

Образованието и заетостта представляват сериозни предизвикателства пред ромската общност, въпреки че тяхното положение се подобри с редица проекти през последните години. Повечето ромски граждани работят на ниско платени длъжности поради ограничения им достъп до образование. Правителството се стреми да насърчи участието им в безплатни курсове за професионално обучение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
хайде Столипиново

хайде Столипиново

22.01.2023 | 21:02

към Турке!

Отговори
0 0
пари за избори имаме а за повишаване на жизнения стандарт няма

пари за избори имаме а за повишаване на жизнения стандарт няма

22.01.2023 | 18:53

Явно турските управници са по европейци от българските. При нас само цените са европейски а доходите са мижави. Пари за бизнеса има а за доходите няма.

Отговори
1 0
Браво Ердоган

Браво Ердоган

22.01.2023 | 18:46

Премахна изискващите се години трудов стаж за пенсиониране докато при нас с всяка година годините растат. Май по-добре ще е да ставаме областна Турция, Истанбул е на една крачка от нас. И без това си нямаме постояннен премиер. Нашите постоянно мислят как да помагаме на украинците които имат над четири милиона милионери какъв срам. Още един път браво Ердоган. До кога ли ще сме европейците с най-ниски доходи заплати и пенсии.

Отговори
1 1
Кебапчета

Кебапчета

22.01.2023 | 16:49

В Турция май идват избори?

Отговори
1 1
Какви кебапчета те не ядат свинско

Какви кебапчета те не ядат свинско

22.01.2023 | 19:02

Това не е окрадената ни държава

Отговори
1 1
Ха добрутру

Ха добрутру

23.01.2023 | 08:21

Че то кебап е турска дума, бе! Имат си всякакви кебапи и кебапчета, шиш кебап, тас кебап, адана кебап, искендер кебап, предизборен кебап, само дето не са свински и толкоз.

Отговори
1 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?