71

Строят нов мост над Марица, ще свързва Турция и Гърция

Изграждането на нов мост, свързващ граничните пунктове на Турция и Гърция над река Марица, се очаква да започне тази година, съобщи Анадолската агенция (АА).

АА

Мостът, който трябва да бъде построен над реката, ще свърже двете съседни държави между граничната порта Ипсала в Турция и ГКПП Кипи в Гърция.

Юнус Сезер, губернаторът на провинция Одрин, която граничи с Гърция, заедно с други официални лица инспектира района, където ще бъде построен мостът и отбеляза, че проектът ще ускори преминаването между граничните пунктове.

АА

Турската част на моста, която е към завършване на проектните работи, ще бъде изградена от Генералната дирекция на магистралите, а гръцката част ще бъде изградена от гръцкото правителство.

Изграждането на новия 811-метров мост с 4 ленти, с разстояние над реката от 344 метра, се очаква да ускори пътническия и товарен транспорт, тъй като кега съществуващият мост с две ленги, се счита за неадекватен да отговори на нарастващия трафик.

Съществуващият двулентов мост, е построен през 1958 г.

АА

Съобщението за плановете за втори мост, свързващ двете съседки, дойде първоначално след посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Атина миналата година, по време на което двете страни подновиха желанието си да си сътрудничат в няколко области, включително енергетиката и туризма.

Двете страни се съгласиха да дадат зелена светлина на сделката след създаването на тази структура, което стана възможно благодарение на сътрудничеството на гръцкото и турското правителство, предвидено в междуправителственото споразумение, подписано през 2006 г.

Гърция и Турция, и двете членки на НАТО, отдавна са в противоречие по въпроси, включително къде започват и свършват техните континентални морски шелфове, енергийни ресурси, полети над Егейско море и политики спрямо етнически разделения остров Кипър.

АА

Те обаче предприеха важни стъпки за подобряване на връзките си през последните години и се договориха по време на посещението на Ердоган да засилят търговията, да поддържат каналите за комуникация отворени, да търсят военни мерки за изграждане на доверие за намаляване на напрежението и да работят по въпроси, които ги държат разделени, особено в Егейско море.

В същото време наскоро беше въведена специална виза за ограничен достъп, която позволява на турските пътници да посетят няколко гръцки острова за до една седмица, без да кандидатстват за пълен достъп до безпаспортната зона за пътуване на Европейския съюз, Шенген.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?