46

Строят най-голямото газово хранилище в Турция

Комшиите от сега складират газ за зимата

Газът, съхраняван в съоръжението за съхранение на втечнен природен газ в езерото Туз, може да задоволи част от енергийните нужди на страната, каза Талха Памукчу, заместник-генерален мениджър на турската петролна компания БОТАШ (BOTAŞ), като отбеляза, че обектът има общ капацитет за съхранение на природен газ от 1,2 милиарда кубични метри. Памукчу заяви за Анадолска агенция (AA), че съоръжението има общ дневен производствен капацитет от 40 милиона кубически метра (mcm), като добави, че съоръжението сега се пълни за зимата.

Памукчу увери, че природния газ се подготвя за съхранение сега, „няма нужда да се притеснявате“, тъй като доставчиците „изпълняват задълженията си 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата“.

Памукчу каза, че след като втората фаза на съоръжението бъде завършена, то ще може да съхранява общо 5,4 милиарда кубически метра природен газ, което го прави най-голямото хранилище в света. Той добави, че съоръжението ще увеличи дневния си капацитет на преработка на газ до 80 милиона кубически метра с приключването на дейностите по разширяването през 2023 г. Това ще покрие 30% от дневните нужди на Турция от природен газ.

Памукчу допълни: „Съоръжението е екологично и работи безшумно. Втората фаза на съоръжението се разширява с финансирането на Световната банка. Критериите тук са високи по отношение на производство и околна среда, здраве и безопасност при работа." 

БОТАШ отхвърли твърденията, че складовете за природен газ в страната са необичайно празни заради недостиг на доставки. В изявление в Туитър BOTAŞ обяви, че складовите помещения се пълнят през лятото и се използват през зимата при необходимост.

Снимка: Общ изглед на съоръжението за съхранение на природен газ на езерото Туз, което се управлява от БОТАШ, Аксарай (АА)

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?