49

Строят 10 000 жилища под наем за хора в рискови земетръсни райони на Истанбул

Средните наеми в големите градове на Турция надхвърлят 1100 лв

Поради очакваното голямо земетресение в 16 милионния Истанбул съществува огромно търсене на нови земетръсно устойчиви жилища. Този месец стартира проект, който има за цел да се справи с нарастващия жилищен проблем в Истанбул чрез изграждане на 10 000 жилища които ще бъдат отдавани под наем на крайно нуждаещи се.

Асоциацията на инвеститорите в недвижими имоти (GYODER) през юли за първи път пусна идеята за разработване на нов модел за увеличаване на предлагането на жилища в най-големия град в Турция.

Моделът предвижда изграждането на къщи от частни фирми само за отдаване под наем върху обществени земи. По този начин се надяваме, че разходите за земя ще бъдат премахнати и наемите ще намалеят до 50 процента.

Банките и секторът на недвижимите имоти са готови да подпомогнат новия модел, обяви Мехмет Калионджу, президент на GYODER, говорейки в кулоарите на срещата на върха за недвижими имоти, организирана от асоциацията.

Очаквахме публичният сектор да отпусне земята за проекта. Една частна компания също предложи земя. Очакваме одобрението на борда на тази компания“, добави Калионджу.

В рамките на този проект, който също ще подкрепи усилията за градска трансформация и изграждане на земетръсно устойчиви сгради в Истанбул, ще бъдат построени до 10 000 жилища, отбеляза той.

Наемателите и собствениците на жилища, които в момента живеят в рисковите райони, ще имат приоритет да се преместят в тези жилищни имоти, след като те бъдат построени, подчерта Калионджу.

Достъпът до надежни жилища се превърна в огромен проблем за милиони хора в цяла Турция, но това важи особено за жителите на мегаполиса.

Собствеността на жилищата е намаляла, а броят на наемателите се е увеличил, тъй като цените на жилищата са станали непосилно високи.

Тази ситуация засяга групите с ниски и средни доходи. GYODER предложи този нов модел под наем, за да се справи с този нарастващ проблем.

Последните данни, предоставени от агенция Ендекса, която събира данни за пазара на недвижими имоти, показват, че наемите в Турция са скочили със 136 процента към края на третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Годишното увеличение на цените на жилищата е 109 процента, сочат данните. Средната наемна цена е 125 турски лири (8 лв) на квадратен метър.

В Истанбул средният наем е бил 18 029 лири (1157 лв), докато тази стойност е 16 574 лири (1064 лв) в популярната ваканционна дестинация Анталия и 18 726 лири (1200 лв) в Мугла, където се намират курортните градове Бодрум, Мармарис и Фетие.

Цените на жилищата, от друга страна, скочиха с 93 процента в Истанбул спрямо година по-рано до 34 856/квадратен метър (2237 лв/кв.м). В Анталия увеличението на годишна база е 100% до 32 258/кв.м  (2070 лв/кв.м), според данните на Ендекса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?