Следвайте ни

Строителни работници откриха саркофаг на 5000 г.

viber icon

Общинските работници откриха древен саркофаг по време на разкопки в района Сейитгази в провинция Ескишехир в северозападната част на Турция, съобщи Анадолската агенция.

Мраморният саркофаг, който е висок 1,5 метра и широк 33 сантиметра, е открит, докато работниците разкопават за строителен проект в квартал Язъдере.

Жандармерията незабавно се намеси и помогна за изваждането на саркофага, тъй като се счита за исторически артефакт, и го предаде на музея в Ескишехир за допълнителен анализ.

През годините Ескишехир е бил богат дом на редица археологически открития, тъй като градът е домакин на няколко археологически обекта.

Това е второто вълнуващо археологическо откритие, направено в последно време в района Сейитгази, тъй като изследователите откриха миналата година 5000-годишна палитра от бои , за която се смята, че е била използвана за рисуване на съдове в могилата на селището Кюллюоба.

Разкопките в Кюллюоба, който се смята на 4500 години, като по този начин е най-старият град провинция Ескишехир, продължават от 1996 г. и досега са открити петнадесет места за погребение заедно с 3000-годишен саркофаг и 5000-годишен стар саркофаг, в който се съхраняват останките на двама възможни роднини.

Друг любопитен факт, открит в Кюллюоба, е свързан с храненето на древните хора, тъй като турските археолози са открили, че хора, които са живели в северозападна Турция в ранната бронзова епоха преди 4500 години, са консумирали кучешко месо, приготвено по различни начини. В района археолозите са открили множество кости от кучета, като някой от тях са консумирани сготвени в тенджери, а други са печени на чеверме. 

Ескишехир със сигурност ще продължи да предлага повече исторически находки, като провинцията е дом и на древната цивилизация Фригия, която е съществувала през 800 г. пр.н.е. Ю и е доминирала в централния Анадол от Средиземно море на юг и Черно море на север, според ЮНЕСКО.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?