Следвайте ни

Строежът на 45-километровия Канал Истанбул ще струва 9 млрд. долара

viber icon

Канал Истанбул с дължина 45 километра ще започне да се строи скоро, като стойността му ще надхвърли 9 милиарда долара. Решението беше взето въпреки противопоставяне на опозицията, която има опасения за непредвидено големи разходи и въздействието му върху околната среда. 
"Одобрихме плановете за развитие на мегапроекта и ги представихме за обществена консултация. Бързо ще предприемем стъпки за започване на строителството.", заяви министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум, цитиран от Ройтерс. 


Каналът ще свързва Черно море на север от Истанбул с Мраморно море на юг.


Управляващите твърдят, че ще се облекчи корабоплаването по Босфора, един от най-натоварените морски проходи в света, и ще предотврати аварии, подобни на тази на Суецкия канал.


Очаква се строежът да приключи за 5 години.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от главната опозиционна Републиканска народна партия е сред най-решителните критици на проекта. Той каза, че изразходването на ресурси за канала, докато Турция се бори с епидемията от коронавирус, е „умопомрачително".

„Ние сме напълно против проекта. Трябва да осигурим бъдещето, живота и околната среда в Истанбул. Канал Истанбул е безсмислен и пагубен проект за околната среда “, се казва в писмено изявление на общината в Истанбул.

Според Съюза на турските архитекти най-вероятно строителството на Канал Истанбул ще продължи по-дълго и ще струва много повече от заявеното. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

29.03.2021 | 21:01

POZDRAVLENIYA G-N ERDOGAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 0
Есминците ще си плават до "платноходките"

Есминците ще си плават до "платноходките"

29.03.2021 | 12:53

Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г. става безсмислен. Русиооо, ами сега?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?