Следвайте ни

Страшно! Към Европа се приближава "река" от разтопено желязо

viber icon

В недрата на земното кълбо учените са открили "река" от горещо желязо, чиято температура достига нивото на слънчевата материя. Потокът беше забелязан, когато на дълбочина от 3 хиляди км под Северна Америка и Русия учените събираха информация за магнитното поле на планетата.

В началото на 2000-те години поток с ширина 420 километра започва да се движи три пъти по-бързо. Желязото тече близо до Сибир, то се стреми към Европа, съобщават учени от университета в Лида.

Всяка година потокът се приближава с 45 км. Това е три пъти по-бързо от движението на всяка течност във външното ядро ​​на земното кълбо.

Учените не знаят причината за ускоряването на "реката". Те само предполагат, че потокът ще помогне да разберем как се е образувало магнитното поле на Земята.

Както отбелязва Крис Фини от Датския технически университет, днес има повече информация за Слънцето, отколкото за ядрото на нашата планета. Причината за ускоряването на потока може да бъде промяна във въртенето на ядрото.

Желязната река тече във външното ядро. Тя може да се изучава чрез изследвания на магнитното поле, казват специалистите.

Подвижното желязо носи със себе си магнитно поле. Може би промяната на полюсите по някакъв начин е свързана с реката от разтопено желязо.

blitz.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?