1553

Страшно е! Половин Китай пропада зловещо

Милиони хора в Китай са подложени на риск от наводнения заради пропадане на големи градове в страната. То е в "умерена до тежка степен" в близо половината от мегаполисите.

Рискът се увеличава с покачването на морското равнище, сочи проучване на сателитни данни от цялата страна, публикувано в петък и цитирано от Ройтерс.

Авторите на статията, публикувана в списание Science, установяват, че 45% от градските земи в Китай потъват с по-бърза скорост от 3 мм годишно, а 16% - с повече от 10 мм годишно, което се дължи не само на намаляването на подпочвените води, но и на тежестта от застрояването.

Предвид факта, че градското население на Китай вече надхвърля 900 млн. души, "дори малка част от земята да потъва, това може да се превърне в значителна заплаха за живота в градовете", казва екипът изследователи от Южнокитайския университет.

Потъването на земни маси вече носи на Китай годишни загуби от над 7,5 млрд. юана (1,04 млрд. долара), а през следващия век почти една четвърт от крайбрежните земи може действително да се окаже по-ниска от морското равнище, което ще изложи стотици милиони хора на още по-голям риск от заливане.

Северният град Тиендзин, в който живеят повече от 15 млн. души, е определен като един от най-засегнатите. Миналата година 3000 негови жители бяха евакуирани след "внезапна геоложка катастрофа", за която разследващите обвиниха изчерпването на водата, както и изграждането на геотермални кладенци.

Много от старите въглищни райони на Китай също са засегнати в резултат на прекомерния добив, като властите често са принудени да инжектират бетон в рушащите се шахти, за да укрепят земята. 

Проблемът не се ограничава само до Китай. В отделно проучване, публикувано през февруари, се посочва, че около 6,3 млн. квадратни километра земя в целия свят е изложена на риск. Сред най-засегнатите страни е Индонезия, където голяма част от столицата Джакарта е под морското равнище. Експерти дават за пример Токио, който потъна с около 5 метра, докато не забрани добива на подземни води през 70-те години на миналия век.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?