Следвайте ни

Страшно е! Пожар гори в турски ТЕЦ СНИМКИ

viber icon

Горски пожар бушува от няколко дни в окръг Милас, област Мугла. Той изпепели до основи  няколко крайбрежни курортни селца. Местните власти обявиха вчера, че пожарът е ограничен, но след рязка промяна във посоката и силата на вятъра, снощи вечерта към 21 ч. огнената стихия се разпространи в ТЕЦ Кемеркьой, потвърди кмета на Милас Мухаммет Токат, в Туитър. 

„Пламъците са навлезли в ТЕЦ-а“, каза и добави, че персоналът е евакуиран.

„Пожарът се възобнови. Пламъците достигнаха района на Термичната централа Кемеркьой. Топлоцентралата е под такава заплаха за първи път“, написа общината в Туитър вчера, споделяйки кадри, показващи дим и пламъци в ТЕЦ-а.

Медиите съобщават, че запалими и експлозивни материали вече са изнесени от електроцентралата и няма опасност от сериозни експлозии.

Тъй като от няколко дни опасността за пожар в електроцентралата нарастваше, бяха предприети предпазни мерки. Местни служители заявиха, че резервоарите с водород, използвани за охлаждане на станцията, са били изпразнени и напълнени с вода като предпазна мярка.

Около централата бяха изсечени всички дървета и теренът беше обилно наводнен, за да бъде спряна скоростта на огъня. 

В завода са разположени цистерни с вода и пожарни коли, в случай че огънят се разпространи по-нататък към основната сграда. През цялата нощ продължиха спасителни операции с много огнеборци и доброволци. 

ТЕЦ Кемеркьой е една от 30-те термични електроцентрали в Турция, като е четвъртата по големина. Тя работи с лигнитни въглища, като дневната нужда от гориво на завода е 21 600 тона.
Специалисти предупреждават, че ако складираните въглища се възпламенят, се очаква огромно обгазяване на района. 

Топлоелектрическата централа Кемеркьой се състои от 3 блока и всеки блок има 210 MW мощност.  Първият и вторият блок влизат в експлоатация през 1994 г., а третият блок влиза в експлоатация през 1995 г.  Годишният номинален производствен капацитет на завода е 4 милиарда 95 милиона KWh. 

В района всички населени места окол

о централата през нощта бяха евакуирани. От пристанището на намиращия се на 2 км. от централата курортен град Орен се извършва евакуация на десетки хиляди жители и туристи по суша и с военни кораби, съобщиха от министерството на отбраната. 
Пътят свързващ курортите Орен и Бодрум е затворен. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно интервю на живо снощи също заяви, че електроцентралата е изложена на риск от изгаряне. Трима министри са там, за да наблюдават развитието. Той каза, че самолети и хеликоптери са били в района през деня, за да се борят с пожарите.


През нощта обаче въздушната поддръжка не е възможна поради липса на видимост. Местните медии показваха видеозаписи с пламъци, обзели централата.

Ердоган каза, че общините са отговорни за опазването на градовете от пожари и че отговорността не пада само върху централното правителство.

Той обобщи, че през последните осем дни в Турция са избухнали 187 горски пожара, като 15 от тях все още не са потушени.

Общо 51 хеликоптера и 20 самолета участват в операции за потушаване на горските пожари в страната, добави президентът.

Противопожарни самолети от Испания и Хърватия тази седмица се присъединиха към екипи от Русия, Иран, Украйна и Азербайджан за борба с пламъците, след като Турция поиска европейска подкрепа.

Изгарящата жега, ниската влажност и силните ветрове подхранват пожарите, които досега убиха осем души и безброй животни и унищожиха горите през последните осем дни. Селяните трябваше да евакуират домовете си и добитъка си, докато туристи бяха принудени да бягат с лодки и автомобили от многобройните пожари в района. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?