1553

Страшно е! Много диви животни са изгорели при пожарите в Турция

По време на акция от дима е пострадал горски работник

Поради рекорните температури и невероятната жега, особено в южните райони, Турция се бори с множество горски пожари тези дни. Огнеборци се опитват да овладеят по въздух и земя горския пожар в квартал Аксеки, който започна вчера в окръг Анталия.

Пожар е избухнал в горската местност в област Куючак по неустановена причина. Екипи на регионалната дирекция по горите в Анталия бяха изпратени в региона след сигнал от очевидци, които са видели дима.

Пламъците са се разраснали за кратко време. В операцията участват 6 хеликоптера, 5 самолета, 25 цистерни с вода и 8 цистерни с вода.

Хеликоптерите подпомагат гасенето, като пренасят водата, която вземат от морето, до горящите райони.

Екип от 450 души реагира на пожара с 8 наземни екипа, 34 пръскачки, 10 водоснабдителни коли, 10 първа помощ и 5 булдозера.

В борбата с пламъците се включиха и граждани от близките села. Музафер Демир, който дойде от село Дегирменлик и помага на екипите, сподели за Анадолската агенция (АА), че когато чул за пожара, се качил в камиона с приятелите си и дошъл в района.

„4-5 приятели дойдохме в района. Имаше още хора, които се притекоха на помощ. Дойдохме тук с моята кола за кратко време. Аз дойдох тук с моята лопата. Надявам се да мога да помогна", заключи той.

 

 

В селския район на село Серви, община Генч в област Бингьол, където дъбовите гори са гъсти, намесата в друг горски пожар, който започна вчера, продължава по въздух и земя.

Дирекция за управление на горите, Община Генч, Специална младежка организация, Жандармерия, АФАД и много доброволци се обединиха срещу огъня, който се разпространи и повреди десетки хектари земя поради стръмния терен и вятъра. В операцията се използват 2 хеликоптера, 4 водни пръскачки, 2 пожарни коли, 3 работни и 4 автомобила за първа помощ.

Посочено е, че пожарът се е разпространил в десетина съседни общини. По време на интервенцията от дима е пострадал горски работник. Работникът, на когото е оказана първа помощ от здравните екипи в региона, е откаран в окръжна болница. Здравословното състояние на работника е определено като добро.

Беше посочено, че много диви животни са изгорели в районите на пожара.  Екипите се опитаха да охладят костенурка, която намериха в района, като ѝ дадоха вода. 

Гасенето на пожара продължава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?