46

Страшни кадри! Изригна вулканът Семеру, евакуират хората

Издадено е най-високо ниво на предупреждение

Индонезия повиши до най-високо нивото предупреждението, издадено след изригването на вулкана Семеру на остров Ява в неделя, пише Ройтерс, като се позовава на местни медии.

Започнала е евакуацията на хората, живеещи в близост до вулкана в провинция Източна Ява, предава bTV.

Индонезийският вулкан Семеру изригна, изхвърляйки стълб от пепел на 1,5 км във въздуха.

Индонезийската агенция за намаляване на последствията от бедствия BNPB предупреди жителите да не извършват никакви дейности в радиус от 5 км от центъра на изригването и да стоят на 500 м от бреговете на реките поради опасност от изтичане на лава.

Японската агенция по метеорология заяви, че следи за възможността от цунами след изригването, съобщи обществената телевизия NHK.

Вулканът е започнал да изригва в 19:46 по Гринуич. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха сиви облаци от пепел в близките райони.

Индонезийските власти раздадоха маски на местните жители, се казва в изявлението на БНПБ, като се добавя, че вулканичната активност остава на ниво 3, под най-високото ниво 4.

Със своите 142 вулкана Индонезия има най-голямото население в света, което живее в близост до вулкан, включително 8,6 милиона души в радиус от 10 км.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?