49
Следвайте ни

Страшна статистика: Над 27 000 случаи с рак на белия дроб на година в Турция

viber icon

Средно 23 000 мъже и 4500 жени в Турция са диагностицирани с рак на белия дроб всяка година, според данни на здравното министерство на страната .

Употребата на тютюн причинява около 80-90 процента от случаите на рак на белия дроб, показват данните. Тези данни бяха споделени в медиите във връзка с Месеца на осведомеността за рака на белия дроб, който се отбелязва в целия свят. 

Други рискови фактори включват пасивно пушене, фамилна анамнеза за рак на белия дроб, различни витамини, химикали като радон и азбест, промишлени продукти като арсен, излагане на радиация, някои органични химикали, замърсяване на въздуха и туберкулоза.

Ракът на трахеята, бронхите и белия дроб са най-често срещаните при мъжете в Турция, докато ракът на белия дроб е четвъртият най-често срещан вид рак при жените. Според Световната здравна организация ( СЗО ) ракът е водещата причина за смърт в световен мащаб, като 10 милиона души са починали през 2020 г.

От тези 10 милиона, 1,8 милиона са свързани с рак на белия дроб.

Според СЗО през 2020 г. в световен мащаб са съобщени 2,21 милиона случая на рак на белия дроб, след 2,26 милиона случая на рак на гърдата.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?