71

Страшен пожар в Турция: 5 жертви, 44 ранени ВИДЕО СНИМКИ

Двама овчари са загубили живота си, опитвайки се да спасят животни от огъня

Пожар в стърнища, избухнаха снощи в района между кварталите Чинар в Диарбекир и Мазъдагъ в Мардин, Югоизточна Турция. Огънят се разрасна бързо под въздействието на силния вятър.

АА

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че трима граждани в Диарбекир и 2 граждани в Мардин са загубили живота си в пожара. Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа също съобщи, че 44 души са били засегнати от пожара, 10 от които сериозно.

Междувременно се разбра, че 2-ма овчари са загубили живота си, опитвайки се да спасят животни, заклещени в огъня. Съобщава се, че при пожара са загинали стотици животни.

Екипи на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), Дирекция за управление на горите, пожарна бригада и десетки линейки бяха изпратени от Диарбекир и Мардин, за да се борят с последствията от пожара.

В резултат на намесата на екипите пожарът е частично овладян тази сутрин.

АА

Губернаторът на Диарбекир Али Ихсан Су заяви, че пожарът е избухнал поради незаконно подпалване на стърнища.

АА

„Пожарът, който започна в стърнища и друг пожар в селския квартал Кьоксалан на Чънар в нашия град, беше овладян с намесата на професионалните екипи. Усилията за охлаждане на засегнатия от огъня район продължават.

АА

За съжаление няколко наши граждани загубиха живота си при пожара, а лечението на 11 пострадали продължава в болници. „Пожелавам бързо оздравяване на ранените. Бог да прости загиналите."

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая сподели последната ситуация около пожара в профила си в социалните мрежи.

АА

Пожарът започна в стърнища в селски район на провинция Диарбекир в 22.15 ч., засегна 3 населени места в окръг Диарбекир, и под въздействието на вятъра, напредна към други 3 населени места в съсесния окръг Мардин. Нашите екипи на огнеборци и доброволци успяха тази сутрин да овладеят огнената стихия. За съжаление, 3 граждани загубиха живота си в пожара в Диарбекир, и 1️1 граждани бяха ранени в Диарбекир.

АА

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа също направи изявление за пожара в своя акаунт в социалните медии:

Много линейки бяха изпратени на мястото на инцидента. За съжаление 5 души загубиха живота си при пожара, а 44 души бяха засегнати от пожара, 10 от които сериозно. Загубихме 3 живота в Диарбакир и 2 души в Мардин.

Охлаждането на пожара продължи до сутрешните часове, извършвано от екипите в обширен район.

АА

Засегнатият от пожара район се оглежда с дрон, за евентуално откриване на пострадали хора и животни.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?