2374

Страните от ЕС, заедно с Унгария, удължиха санкциите срещу Русия

Унгария се въздържа да блокира удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, след като миналата седмица постави под въпрос необходимостта от подновяването им, предаде ДПА.

Официалната процедура за подновяване на санкциите за още шест месеца приключи навреме, съобщи за агенцията говорител на чешкото ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Удължаването става факт, след като решението бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Санкциите се считат за временна мярка и трябва да бъдат подновявани периодично. Ако Унгария беше блокирала удължаването, наказателните мерки щяха да изтекат тази седмица. Санкциите бяха наложени поради продължаващата инвазия на Русия в Украйна. Те включват наказателни мерки срещу повече от 1200 души заради подкрепата им за руския президент Владимир Путин и неговата политика. Активите на засегнатите физически лица са замразени и им е забранено да пътуват до ЕС.

Според европейски дипломати Унгария е искала руските олигарси Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников да бъдат извадени от санкционния списък.

По-рано днес стана известно, че Европейската комисия ще замрази финансирането на страни членки на ЕС, които вредят на демокрацията, и нейната председателка Урсула фон дер Лайен посочи изрично корупцията като проблем, предаде Ройтерс.

"Трябва да се борим за нашите демокрации... Бих искала да се съсредоточа върху корупцията", каза Фон дер Лайен, без да назове конкретна държава. 

Очаква се обаче нейният екип да препоръча в неделя спирането на до 70 процента от кохезионните фондове на стойност 22,5 милиарда евро от бюджета на ЕС за 2021-27 г., предназначени за Унгария, твърдят служители на ЕС, цитирани Ройтерс. Нито един от тях не уточни сумата, за която става въпрос.

Унгарският форинт и държавни облигации поевтиняха днес заради новината. Европейският парламент разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан за това, че години наред е погазвал правата на мигрантите, гейовете и жените, както и свободата на медиите, академичните среди и съдилищата, посочва Ройтерс.

Орбан отхвърля тези критики, но е подложен на натиск да осигури средства за закъсалата икономика на Унгария. Правителството в Будапеща обеща да създаде агенция за борба с корупцията и многократно заяви, че се надява на споразумение с Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Всяко съкращаване на средства ще дойде в добавка към вече блокираните от Европейската комисия поради същите опасения за корупция около 6 милиарда евро, предвидени за Унгария от отделния икономически стимул за преодоляване на кризата от COVID-19.

Страните от ЕС ще разполагат с до три месеца, за да вземат решение по препоръката на ЕК чрез гласуване с мнозинство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Истината

Истината

15.09.2022 | 07:51

Орбан КЛЕКНА...и още ще кляка!

Отговори
4 2
Европейския сьюз

Европейския сьюз

14.09.2022 | 22:38

Всьщност е А мерикански ! А Урсулка е рекламно лице на Пфайзер !

Отговори
8 7
Западняк

Западняк

15.09.2022 | 03:16

Американски или европейски - всички цоцате милиарди и си траете. Унгарците и те омекнаха и запяха друга песен като им секнаха субсидиите. Никой не е вкаран насила в съюза. Изходът е свободен.

Отговори
6 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?