49

Страните от ЕС не успяха да се договорят за цените на руския газ

Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да се договорят за таван на цените за внос на газ от Русия.

Голяма част от страните се опасяват от ответни мерки от страна на Москва, ако бъде въведен таван на цените, съобщи „Financial Times“. Гърция, Полша и Италия бяха сред държавите, които искаха да бъдат наложени ограничения на цените, докато Австрия, Унгария и Нидерландия бяха против. Според „El País“ отхвърлянето на инициативата е било „шамар“ за Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да въведе ценови таван за вноса на газ от Русия. Според "Politico" ЕК очаква да намали цената на горивата до 520 евро за 1000 куб.м. За да бъде прието решението, то трябва да бъде подкрепено от всички 27 държави-членки.

Предложението за ограничаване на цените на газа раздели общността. Франция подкрепя въвеждането на таван на цените, но само за тръбопроводен газ. Белгийският министър-председател Александър де Кроо заяви, че е необходим таван на цените "за всички видове газ, доставяни в ЕС, включително и за руския газ". Министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва подкрепи това решение. Естонският министър на икономиката и инфраструктурата Рина Сикут също подкрепи решението. Тя смята, че Русия ще ограничи енергийните доставки за ЕС, без значение какво ще реши ЕС.

Унгария застана твърдо против контрола на цените. „Ограничаването на цените на газа, ще доведе до напълно спиране на енергийните доставки, което ще подкопае европейската енергийна сигурност“, заяви ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто.

Засега ЕК планира да опрости правилата за предоставяне на държавна помощ на енергийните дружества, като смекчи антитръстовите изисквания. Брюксел е обезпокоен от липсата на ликвидност в дружествата и от близостта им до фалит.

Членовете на ЕС все още не са готови да кажат какви точно мерки ще бъдат предприети. Словения призовава за пълно преструктуриране на енергийния пазар на ЕС, а Гърция настоява за общоевропейски план за подпомагане на населението. ЕК разчита на подкрепата на международните си партньори САЩ, Азербайджан и Алжир. Нигерия възнамерява също така да увеличи доставките на втечнен природен газ за Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Е Хубуууу Де

Е Хубуууу Де

09.09.2022 | 19:07

Колко пъти оная Урсулата трябва да я шамаросват ВИРТУАЛНО ЕРдоган не и предложи диван Тая куууууууучка чифутска що не се прибере у дома и да лае на мажо си и на чифутските си павета

Отговори
1 1
Пловдив

Пловдив

09.09.2022 | 18:10

Това са фантазиите на ЕС така си придават важност.

Отговори
1 1
пазарна икономика

пазарна икономика

09.09.2022 | 16:44

Как може купувачите да се догаварят за цената, без продавача? Това пазарна икономика ли е? Какви са тези "умни" предложения? Защо не сложат и таван на цената на Американския газ, на американските самолети, и т.н.

Отговори
5 1
555

555

09.09.2022 | 17:07

Не разбрахте ли вече, че ес се управлява от либерали комунисти

Отговори
3 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?