Следвайте ни

Страховита прогноза: Светът е пред нова пандемия

viber icon

Милиони хора губят достъп до здравословна храна, което изостря проблема със затлъстяването по целия свят и може да предизвика нова глобална пандемия, съобщава Блумбърг.

Според прогнозите на ООН до края на тази година над 130 млн. души ще се изправят пред глад, но затлъстяването представлява много по-сериозна заплаха в развитите страни. По време на пандемията от коронавирус хората по света са лишени от доходи, поради което са принудени да пестят от храна, като избират нездравословни храни, по-специално фастфууд.

В момента броят на хората с наднормено тегло е в пъти по-голям от броя на гладните, това е особено забележимо в развитите страни. Така две трети от британците в момента са с наднормено тегло. В резултат на това всяка седма смърт в страната е причинена от нездравословно хранене, заради което непрекъснато се увеличават медицинските разходи.

Хората с наднормено тегло са по-склонни към диабет, сърдечносъдови и онкологични заболявания. Има доказателства, че затлъстяването увеличава вероятността от сериозни усложнения от коронавирусна инфекция. Проучване на повече от 5200 заразени хора, включително 35% с наднормено тегло, установи, че шансовете за хоспитализация се увеличават при хора с по-висок индекс на телесна маса, дори когато се вземат предвид други условия, които могат да ги изложат на риск.

В момента според изчисленията на ООН 3 млрд. души по света не могат да си позволят здравословна храна, което създава предпоставки за наднормено тегло. Ако не се предприемат действия, то поради наднормено тегло и произтичащите от това здравословни проблеми през следващото десетилетие разходите за здравеопазване в света ще нараснат с 1,3 трилиона долара годишно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

10.09.2020 | 12:57

Ако някой иска да се втали като фиданка,да заповяда в България.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?