4232

Страхове: Земетресение от 3,8 в Мраморно море подлаши снощи хората в Истанбул

Земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер разтресе край бреговете на Бююкчекмедже, в Мраморно море снощи.

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че земетресението е отчетено в 00.38 часа, на на разтояние 25,10 километра от брега в Мраморно море. Дълбочината на труса е била 7 километра.

Епицентърът е бил на 89 км от Истанбул, 92 км от Текирдаг, 107 км от Ялова, 108 км от Бурса и 140 от Бандърма.

Земетресението е усетено осезателно по цялото крайбрежие на Мраморно море и предимно в Истанбул. Някои хора напуснаха сградите посреднощ и изчакаха на открито евентуални вторични трусове. Този трус събуди страховете на хората за голямо земетресение в района. 

Истанбул, с население от повече от 16 милиона души, е най-населеният град в Турция и е под постоянен риск от земетресения. Множество проучвания показват, че градът неизбежно ще пострада от трус с голяма сила и експертите предупреждават, че не е въпрос на „дали“, а „кога“.

Когато очакваният „голям трус“ удари, районите от европейската страна на града ще бъдат най-силно засегнати, се казва в нов доклад поръчан от Голяма община Истанбул и изготвен от експерти по сеизмология. 

Миналата година Истанбул беше разтърсен от земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, най-голямото в последните години. Въпреки че трусовете бяха леки, те бяха достатъчни, за да накарат хората да излязат в паника по улиците, тъй като спомените от земетресението от 1999 г. са все още ярки. 

Турция е претърпяла опустошителни земетресения в миналото, включително земетресението с магнитуд 7,4 в Гьолчук през 1999 г. То уби повече от 17 000 души в по-големия регион. 

Страната е сред най-сеизмично активните зони в света, тъй като е разположена на няколко активни разломни линии, като най-потенциално опустошителният е Северноанадолският разлом (NAF), точката на среща на Анадолската и Евразийската тектонични плочи.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?