1553

Страхотно, американци създадоха първата напълно рециклируема пластмаса

Американски химици разработиха набор от реакции, които позволяват пълно рециклиране на използвани пластмаси на основата на полицианурат с минимално количество енергия и ресурси. Това ще позволи пластмасовите отпадъци да се използват за производството на нови продукти от същата суровина, съобщиха от пресслужбата на Университета на Колорадо в Боулдър (CU).

"Нашият подход е готов за комерсиализация и индустриално приложение. Това ще бъде от огромна полза не само за създаването на нови разновидности на пластмасата, но и за рециклирането и преработката на полимери. В крайна сметка това ще ни позволи да създадем много нови материали със същите свойства като съществуващите пластмаси", казва професор Джан Вей, чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета.

Всяка година около 300 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в отпадъчните води и депата за отпадъци, като по-голямата част от тях не се разграждат от микробите и остават почти непокътнати в продължение на десетки и дори стотици години. Поради тази причина еколозите и океанографите често наричат шеговито последния половин век "период на пластмасата" заради огромното количество полимерни микрофрагменти в световния океан.

Натрупването на пластмаса в хидросферата и в депата за отпадъци се дължи на факта, че рециклирането на този материал е изключително неефективно от икономическа гледна точка. Причината за това е, че връзките в молекулите на полимерите се образуват много лесно, докато разкъсването им е много трудно без използването на големи количества енергия, което почти винаги прави рециклирането на пластмаса нерентабилно.

Професор Джан Вей и неговите колеги смятат, че този проблем може да бъде решен, ако пластмасите първоначално се проектират по такъв начин, че да се постигне еднакво лесно както образуването на полимери, така и реакциите на разграждане. Имайки предвид тази идея, учените проучват как се образуват връзките в полициануратните полимери, които се използват широко в производството на различни видове термореактивни пластмаси.

Обикновено за производството на този вид пластмаса се използват молекули на ароматни въглеводороди и различни производни на циановата киселина. В резултат на взаимодействието им при високи температури се получава здрава пластмаса, която трудно се разгражда.

Американските химици са установили, че това свойство на полициануратите може да се премахне, като част от въглеродните атоми се заменят с азот, а останалите въглеродни атоми се комбинират с кислород. При такава обработка се получават нов тип единични полимерни връзки, които при нагряване образуват силни връзки помежду си, но лесно се разрушават, когато пластмасата се потопи в гореща смес от алкохол и разтвор на калиев карбонат.

Последвалите тестове показали, че пластмасата може да се разгражда и рециклира многократно по този начин, като химическият състав на суровината практически не се променя при всеки цикъл на рециклиране. Това едновременно прави производството на пластмасови изделия много по-евтино и предпазва околната среда от натрупването на отпадъци в нея, обобщават учените. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 19:42

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?