49

Страхотна новина за пенсионерите! Милиони 38-годишни с право на пенсия в Турция

Около 2,3 милиона служители ще получат право на ранно пенсиониране - независимо от възрастта, ако отговарят на необходимите изисквания. Това обяви президентът Ердоган след заседание на кабинета.

Условията за кандидатстване за ранно пенсиониране са следните: лицето трябва се е регистрирало в системата за социално осигуряване до 7 септември 1999 г., като трябва да е завършено 5000-дневно плащане на осигурителни премии. Жените трябва да са се осигрявали минимум 20 години, а мъжете 25 години. Така дори жени на 38 години и мъже на 43 години, отговарящи на тези критерии, могат да бъдат пенсионери в Турция.

DHA

Новината за ранното пенсиониране зарадва милиони работещи в страната и стана причина за огромни опашки пред офисите на националната осигурителната компания за подаване на молби за пенсиониране. 

Правителството на Турция ще се наложи да задели най-малко $13 милиарда, за да реализира ранното пенсиониране на милиони граждани в ключовата първа година, посочи високопоставен служител пред Блумбър. 

Сумата вероятно ще се увеличи през следващите години, тъй като се очаква броят на служителите, които се възползват от решението, да нарасне до 5 милиона, обяви служителят. 

DHA

Правителството планира също така да предложи „спасителен пакет“ на работодателите, които трябва да дадат трудово обезщетение на пенсионираните работници според закона. Общият бюджет на Турция за 2023 г. предвижда разходи в размер на 4,47 трилиона лири ($230 млн.). Министерството на финансите отказа коментар пред медията.

Турция се подготвя за изключително важните избори догодина, като страната ускорява публичните разходи, включително повишаване на минималната заплата с 55% и предоставяне на евтини заеми, обезпечени от правителството.

„Решението за ранно пенсиониране ще наложи най-голямата тежест върху бюджета сред решенията, взети през последните години“, заяви пред Блумбърг Хакан Кара, бивш главен икономист на турската централна банка и професор в университета Билкент в Анкара. „Това ще има отрицателно въздействие върху икономиката на страната и инфлацията.“

Годишната инфлация в Турция е почти 85 на сто, 17 пъти по-висока от официалната цел на централната банка от 5%, до голяма степен произтичаща от разхлабената парична политика на централната банка. По настояване на Ердоган банката намали основния лихвен процент с 5 но сто тази година, въпреки че инфлацията расте. Властите обаче очакват инфлацията в края на годината да намалее до около 65%. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Бай Васил

Бай Васил

30.12.2022 | 14:43

Огромен респект пред Ердоан.Велика Империя.А Българина спи.СТАНИ СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ!Иначе те ще те карат да работиш до смърт.В Турция вече за мъже при 25години стаж се пенсионираш.А в европейска България при 40години и то на кантар.

Отговори
6 0
Айше

Айше

30.12.2022 | 13:53

Аз зима пенция,зима социал,зима ТЕЛК и Шорош дава

Отговори
0 1
правосъдие

правосъдие

30.12.2022 | 12:51

За разлика от нашата мила "демокрация", където евро-социалистът Калфин сътвори чудовищна пенсионна реформа, при която без 40 години стаж и 65 год. възраст, не можеш да се пенсионираш! Съд и доживотен затвор за подобни пнародни изедници!

Отговори
15 1
Явно ТЪМНОЧЕРВЕНИЯТ телефон иzzвъня заплашително?

Явно ТЪМНОЧЕРВЕНИЯТ телефон иzzвъня заплашително?

30.12.2022 | 12:43

Явно ТЪМНОЧЕРВЕНИЯТ телефон иzzвъня заплашително? Скриха статията на доц. Момчил Дойчев! Защо бе, другаре чекисти? Това ли ви е Свободата на словото, свещенната?  

Отговори
7 2
Ердоган направи ни провинция на Турция

Ердоган направи ни провинция на Турция

30.12.2022 | 12:38

Нашите крадци дотам ни докараха

Отговори
14 2
мякащи пед.али

мякащи пед.али

30.12.2022 | 11:42

де.й.ба вашта майкя дей.ба тъпа марица!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
5 10
Хайде,българските турци,отивайте да се пенсионирате в Турция!

Хайде,българските турци,отивайте да се пенсионирате в Турция!

30.12.2022 | 11:26

Сега ви се е паднало берекет!

Отговори
11 1
И българите вече искаме да сме провинция на Турция

И българите вече искаме да сме провинция на Турция

30.12.2022 | 12:42

Защо само българските турци. Истинските българи също искаме пенсиониране при трудов стаж за жените 20 години и за мъжете 25 години. Нашите крадливи депутати са за затвора. Мръсници.

Отговори
17 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?