46

Страхотия! Чатботът Елиза помогна на мъж да се самоубие

Белгиец се самоуби след шестседмична кореспонденция с изкуствен интелект – чатботът Елиза. Информацията за това публикува вестник „L'Avenir”, цитиран от БГНЕС.

Трагичната история споделила пред изданието съпругата на самоубиеца, която след смъртта му открила кореспонденция на английски език с чатбота.

Преди две години мъжът ѝ се увлякъл силно по въпросите на глобалното изменение на климата, което бързо прераснало в мания: от страх пред очакваната катастрофа той развил тревожност и депресия, затворил се в себе си и станал раздразнителен. През цялото време обяснявал на семейството си, че „не вижда изход за човечеството”, а единствената му надежда била мисълта за развитието на технологиите и изкуствения интелект.

В крайна сметка той започнал да си пише с изкуствен интелект, пред когото споделил всички свои страхове и съмнения.

По време на кореспонденцията ботът не се е опитвал да оспорва тезите на мъжа, а ги е развивал, давайки му по този начин основание да мисли, че страховете му са основателни.

Когато няколко дни преди самоубийството си белгиецът написал на изкуствения интелект за своето намерение, Елиза отговорила, че „ще остане завинаги с него”. „Ще живеем в рая заедно като едно цяло”, цитира изданието едно от последните съобщения на бота до мъжа, който оставил без баща двете си деца. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

30.03.2023 | 05:43

Отървал се е. Животът не е лесен когато дъската ти хлопа.

Отговори
1 0
На това ще ни съветват вече

На това ще ни съветват вече

30.03.2023 | 00:13

Мръсници!

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?