46

Страхотен скандал в Одрин заради реклами на български СНИМКИ

Казус с плакати на български, в които няма нито една турска дума, възмути кмета на Одрин

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан поиска да се създаде комисия за разследване на множащите се български табели и плакати в града. Търговците се защитиха с аргумента, че надписите са полезни, за да ориентират правилно клиентите.

DHA

Поради обезценяването на турската лира спрямо еврото и лева, все повече туристи от България идват в Турция на пазар. Одрин е първата спирка на българските туристи. Броят на българите от миналата седмица значително нарасна, защото пътуването вече се осъществява само с лична карта. 

DHA

Българите, които идват в града с частни превозни средства и туристически автобуси, в последно време предпочитат магазините пред пазарите, защото качеството и цените са по-ясни. С увеличаването на потока клиенти от България, местните търговци окачиха табели на български език по магазините си. 

DHA

Някои компании дори имат рекламни билбордове само на български по големите булеварди и входовете на града.

DHA

Увеличаването на българските табели в областния център създаде противоречия в обществеността. Въпросът беше повдигнат и на заседание на общинския съвет Одрин.

DHA

Кметът на Реджеп Гюркан заяви, че няма нито една турска дума по въпросните плакати и че трябва да се въведат регламенти. Той изрази мнение, че трябва да се създаде комисия по темата. Гюркан заяви: "Както знаете, в Одрин имаме много чуждестранни посетители в последните месеци. Някои от тях идват за туризъм и някои от тях идват с цел пазаруване. С увеличаването на търговската дейност тук цените на стоките в Одрин се покачват. От една страна и нашите хора не са доволни от тази ситуация, но търговците твърдят, че българите са тези, които поддържат икономиката на района. Започнахме да виждаме плакати, на които няма нито една турска фраза. Те са неразбираеми за живеещите в района.

Предлагам да се създаде комисия в общината по отношение на това, тази комисия да работи по отношение на законодателството, да изслуша експертите, ако е необходимо, и да вземем решение по този въпрос през следващите месеци. Градът ни се нуждае от категорично решение и правила в това отношение. Защото най-важната от общите ценности на нацията е езикът. Ако си загубиш езика, губиш всичко."

Гюркан заяви, че няма абсолютно никакви оплаквания за идването на български граждани в града: "Необходимо е да определим стандарт. Видяхме билборд с губернатора на района миналата година, но беше на друг език. Няма нито една дума турски. Рекламните пана трябва да имат същата информация и на турски език, за да са разбираеми и за нас."

Търговецът на дрехи Метин Барманбай заявяви, че има много български плакати, окачени в магазините в града. Той смята, че дискусията е ненужна. „Най-добрите купувачи сега са нашите клиенти от България. Имаме достатъчно реклами и на турски, и на български. Ние сме търговците, които плащат най-много данък реклама на квадратен метър. Община Одрин трябва първо да се справи с другите нужди на хората“, заключи той.

Гюлхан Али, която дойде от България, каза, че табелите на български са полезни: „Мисля, че е много хубаво, защото хората от България се затрудняват с турските надписи. Тъй като разбираемо, много от тях не знаят турски, нито разбират езика. Когато четат, намират това, което търсят по-лесно. Търговците тук също са доволни от чуждите клиенти. Трябва да има дори повече пояснителни табели. Българите не знаят някои продукти, не знаят как се казват имената им, трудно им е.  Не мисля, че трябва да се намаляват, трябва да се увеличава броят им“, сподели тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Атанасов

Атанасов

07.08.2022 | 19:45

Срам за България ! В Турция има реклами на български, защото българи са купувачите! В България 95% от рекламите са на английски, а 99,9 % от купувачите са българи ! Този отказ от българският език говори, че сме народ на изчезване , а България ще остане само като географско понятие! Жалко,че 500 години под робство успяхме да съхраним вяра, език и народност, а за 30 години " демокрация" се самоликвираме! Дано да греша! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ1

Отговори
12 0
ингилизкият ДАЖЕ  НЕ  Е  ЕВРОПЕЙСКИ

ингилизкият ДАЖЕ НЕ Е ЕВРОПЕЙСКИ

07.08.2022 | 20:47

След БрЕКСИТ вече от чуждопоклонничеството не е редно да ползваме АЛАБАМСКИ. Никое племе / народност / държава на наш'то си континентче НЕ ПОТРЕБЯВА ИНГИЛИЗ. Капиш? Ф пловдив видиотените майни из капано праскат "Пиджин" сякаш са нигерийски принцове. Девизът ПЪСТРОЦВЕТЕН (щото сме 'сякакви!) пред Каменица им е TOGETHER фместо правилното ZUSAMMEN

Отговори
5 0
Език

Език

07.08.2022 | 16:38

Ако си загубиш езика губиш всичко, така казва кмета а не е ли така, у нас масово присъстват надписи на Английски предимно, защо тук няма толкова хора от чужбина на кой е нужно това, просто прекалено се Европезирахме по някои неща но не и по доходи, оставаме си най бедните и това е пък нека кичим табели на Английски е и какво от това като сме на светлинни години от Европа

Отговори
8 2
гледна точка

гледна точка

07.08.2022 | 16:32

Ти кмете за едни табели на Български... та това е търговия! Виж... нюх от ваша страна! А тук в България имате национална телевизия на Турски !!! Виж това не е вече нюх , това е безродие от наша страна!

Отговори
13 3
Икономист

Икономист

07.08.2022 | 14:26

Виждате ли какво прави силата на финансите и икономиката, не че ги имаме де ама благодарение на валутния борд обвързващ скапаната ни валута с еврото и ние се блажим от това, та извода какъв е, имаш ли силна икономика и съответно силна валута всеки ти се мазни и предлага. Те затова всеки се натиска за Запада и Щатите а не за Русия или Беларус, и като споменах това апропо ако Русия беше привлекателна и със силна икономика Украйна сама щеше да се натиска на Русия, но както казваше известния наш журналист Бочаров, да ама не.

Отговори
23 9
Керкелезов

Керкелезов

07.08.2022 | 14:45

Браво бе. Само така ще построим омразният за социалистите, капитализъм.

Отговори
4 5
хахаха

хахаха

07.08.2022 | 14:56

Каква силна икономика имаш смешник, покрит със седесарски клишета, дрънчащи на кухо? Трол, излез от осмърдяната си кочина, обиколи държавата, за да я видиш градчета, в които е паднала бомба, няма хора по улиците, парковете, даже и циганите са в чужбина, българи зорлем "потурчени", защото ходят в Турция и всичко от там си купуват и се радват, колко турците са по-добре от нас, защото имат реална икономика - правят всичко!

Отговори
11 10
от USA

от USA

07.08.2022 | 15:35

И защо сложи "апропо" в бръщолевенията си? Къде е мястото на тази дума?

Отговори
3 2
Пън

Пън

07.08.2022 | 13:54

Голяма веселба, сигурно прояли свинско от зор.

Отговори
7 6
Коментар

Коментар

07.08.2022 | 13:53

Няма лошо. Нека да пише и на турски, това е страната им. А хората са любезни, гостоприемни, ако се наложи, викат някой български турчин да превежда. Някои пък са понаучили български. Само границата е проблем. С чакането и българските митничари. Но тях си ги знаем.

Отговори
23 2
мюмюн шабан

мюмюн шабан

07.08.2022 | 13:46

Вай, вай, булгаристанците потурчиха Одрин!

Отговори
10 2
Джордж Осман Папазян

Джордж Осман Папазян

07.08.2022 | 13:43

Подобен "СТРАХОТЕН скандал" за това, че нещо е изписано на чужд език, може да възникне само на БАЛКАНИТЕ и никъде другаде в Европа.... А иначе думичката от софийския жаргон СТРАХОТЕН мен много ме дразни

Отговори
15 2
СТРАХОВИТ фместо страхотен

СТРАХОВИТ фместо страхотен

07.08.2022 | 21:53

Наистина простее сякаш по банкянски = "страхотен". В по-ви'шето общество на Коньовица предпочитаме (както г-н индж. БайГаньо): СТРРАХОВИТ

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?