49
Следвайте ни

Страх от неваксинирани българи скова Одрин

Искат по-строги COVID ограничения за нашите туристи

viber icon

Турция обмисля затягане на мерките срещу Covid-19 в Одрин заради българските туристи. Петъчният пазар "Улус", където могат да се намерят много продукти - от храна до текстил, е сред най-предпочитаните от българи и гърци. На родните клиенти обаче като че ли все по-често се гледа като на заплаха заради слабото ниво на ваксинация в страната ни.

Бюлент Рейсоглу, президент на кооперацията на занаятчиите и търговците на пазара (UPEK), каза за Анадолската агенция (AA), че пазарът е изключително посещаван през последните седмици.

Тържището, наречено още "пазар на висшето общество", е посещавано предимно от туристи от Гърция и България, каза Рейсоглу: „През този период както туристите, така и нашите граждани правят зимните си покупки тук. Имайки предвид изключително изгодните цени и курса на турската лира спрямо лева и еврото, очакваме нашите гости днес да са повече от предишните седмици. Българите харчат средно по 500 евро при нас. Те са най-добрите ни клиенти."


Членът на борда на UPEK Баръш Аткошан също заяви, че посещаемостта на пазара се е увеличила след облекчаването на епидемичните ограничения.

На пазара се правят непрекъснато анонси на български, гръцки и турски език, предупреждения за социално дистанциране, носене на маски и спазване на хигиенните мерки. „Българските туристи проявяват особен интерес към пазара. Общо 350 са нашите търговци. Българите се интересуват от всички продукти, предлагани тук", каза Аткошан. 

Напливът на български туристи е от жизненоважно значение за икономиката на района, но не всички са доволни от това. 

Председателят на лекарската камара в Одрин проф. д-р Гюрджан Алтун, цитиран от Агенция Доган Хабер, заяви че високият процент на заразените с коронавирус в Одрин напоследък се дължи на българските туристи, които идват да пазаруват тук заради курсовата разлика.

Тревожната тенденция засягала и съседните райони Къркларели и Текирдаг, затова професорът настоява: „да бъдат наложени ограничения за пътуващите българи“.


Броят на заболелите на 100 хиляди души, обявен от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа, нарасна на 178,54 в Одрин. В съседните райони на Одрин, Лозенград (Кълкларели), тази цифра нарасна още по-драстично до 325.93, а в Текирдаъ е 313.95. Процентът на напълно ваксинираните в района е над 81,5 на сто.

„Виждаме, че българите идват предимно в Одрин, но те посещават и съседните райони. Ваксинацията в България е изключително ниска, а броят на заразените и смъртните случаи там са се увеличили драматично през последния месец. Трябва да се въведат допълнителни здравни ограничения", алармира проф. Алтун. 

Той предупреди: "Въпреки че все още няма решение на провинциалния здравен комитет, търговците трябва да внимават. Не бива да се допускат хора в магазините без маски. През зимните месеци, когато възможността за проветряване в магазините вече е по-ниска, вирусният товар във въздуха може да разболее търговците и клиентите"

Емре Хаджи Шериф, който дойде в Одрин от гръцкия град Комотини, каза, че е спокоен и не се притеснява от COVID-19. Той е купил палта, пуловери и панталони. „Продуктите тук са с добро качество и цената е разумна“, каза Шериф. 

Мерием Ялчънтепе, която идва от България, заяви, че често купува от пазара и е доволна от продуктите. "Ние сме ваксинирани и няма от какво да се притесняваме", каза тя. 

Иса Гювен отбеляза, че българските туристи купуват всичко. Нито търговците, нито купувачите са притеснени от пандемията и смятат, че мерките за сигурност са достатъчни.

"Ако бъдат въведени нови ограничения, това отново ще спре българите и ние ще останем без работа и доходи", твърдят повечето от търговците в Одрин. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (3)

Здравчева

Здравчева

26.11.2021 | 08:00

Страхът се лекува в лудниците! Та, нали ваксината е точно за това, ваксинираните да са спокойни! Защо ли не са?

Отговори
16 6
Ерхан

Ерхан

26.11.2021 | 08:34

Не коментирай неща които не разбираш. С устата си може да правиш по полезни неща

Отговори
6 7
bam

bam

26.11.2021 | 07:51

Да поканят нидерландците.

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?