49

Стотици се събраха на митинг срещу ЛГБТИ културата в Истанбул

Стотици протестиращи се събраха на митинг-шествие срещу ЛГБТИ културата вчера в Истанбул на фона на огромна критика в социалните мрежи.

Ройтерс

Шествието организирано от жражданската организация "Единство на мненията и платформа за борба", беше под надслов „Голямо семейно събиране“.

 

Религиозни, консервативни и крайнодесни групи организираха протеста в квартал Фатих срещу това, което според тях е нарастваща заплаха за традиционните ценности в Турция, представлявана от ЛГБТК хората.

Ройтерс

Протестиращите държаха плакати с надписи „Защитете вашето семейство и вашето поколение“ и „кажете „Не“ на проекта за общество без пол“.

 

На митинга защитника на ислямските ценности Абдурахман Узун заяви: „Нашият народ знае, че нашата червена линия е семейството. Днес фитилът е запален, тези общности ще се съберат из цяла Турция през следващите дни."

 

Елиф Ескин, член на Републиканската асоциация на жените (РАЖ), каза: „Единствения флаг, който подхожда на турския гражданин, е турското знаме“, реагирайки на артистите, които отвориха ЛГБТИ знамето на концертите си, като певицата Гюлшен.

 

Ръководителят на Младежкия съюз на Турция Дилек Чинар заяви: „Както устояхме на опита за преврат от 15 юли, ние ще се обединим и ще устоим на тази културна и корупционна атака. Те отварят ЛГБТИ клубове в университетите. Няма да им позволим да налагат ЛГБТИ културата в университетите. Ще затворим тези клубове.”

Ройтерс

Бившата манекенка и актриса Тугче Казаз каза: „Вече не е просто време мюсюлманите да се примиряват, сега е време да се събудим, да предприемем действия, да се молим, да осъждаме и да се борим. Да се ​​борим срещу ЛГБТИ лобитата. Няма да се насочваме към конкретни ЛГБТИ лица, техните предпочитания и начин на живот. Ние сме срещу тази пропагандирана култура. След известно време ще повлияе и на децата и бебетата."

 

Митингът и шествието предизвикаха огромна реакция в социалните медии и обществени личности дни преди събитието.

 

Асоциацията за изследване на социалната политика, половата идентичност и сексуалната ориентация (SPoD) подаде петиция за възражение до кабинета на губернатора на Истанбул и офиса на губернатора на област Фатих.

 

От сдружението призоваха и всички политически партии за солидарност и подкрепа. Те припомниха, че ЛГБТИ парадни шествия са били забранени от години в мегаполиса, а много души са задържани заради нарушаване на тази забрана.

 

„Призовавам всички за солидарност с ЛГБТИ. Такива действия нямат място в едно цивилизовано общество и дискриминацията е престъпление“, каза известния турски певец Мабел Матиз.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Невъзпитан

Невъзпитан

20.09.2022 | 15:56

Бре !!! Ами ко ши прайм с вековните традиции в МАНАФлалъка в Анадола ?!

Отговори
1 0
Иииии много бе!

Иииии много бе!

20.09.2022 | 08:23

Стотици, от 17 милионен Истанбул!

Отговори
3 1
Българин

Българин

19.09.2022 | 23:33

В България кога ще е митинга.

Отговори
5 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?