Следвайте ни

Стотици птици фламинго загинаха в пресъхнало езеро

viber icon

През изминалата седмица стотици птици фламинго бяха намерени мъртви в изсушена част на езерото Туз (Соленото езеро) в централната турска провинция Коня. 

Езерото - второто по големина в Турция и едно от най-големите хиперсолени езера в света - е сред любимите местообитания на мигриращите животни и отдавна е място за излюпване на фламинги. Въпреки че е плитко и има малко валежи през цялата година, солената му природа благоприятства гнезденето на прелетните птици. Въпреки това, сушата, произтичаща от изменението на климата, доведе до намяляване на водите на езерото, което прави намирането на храна предизвикателство за фламингите.

Сега труповете на стотици птици са разпръснати сред езерото, което се намира в квартал Джиханбейли в Коня. Птиците бяха пристигнали до езерото през март за своя инкубационен сезон. Мехмет Емин Йозтюрк, природолюбител фотограф, който е чест посетител на района през лятото, казва, че езерото Туз е било „рай за фламингите, но сега се е превърнало в кошмар“.

„Това беше влажна зона, където миналата година можете да видите стотици фламинги. Този път няма нито вода, нито живи птици. Водата се отдръпна в участък от около 10 км.“, каза той пред агенция Ихлас Хабер.

Наблюдателите на птици казват, че всяка година по време на люпилния сезон на езерото Туз се раждат 5000 до 10 000 фламинги. Досега са се излюпили само 5000. Фахри Тунч, друг фотограф, казва, че повечето птици са загинали поради суша. Тунч каза пред агенция Демирорен, че прекомерното използване на вода от езерото за напояване също е виновно за намаляването на нивата на водата.

Полагат се усилия за насърчаване на нови напоителни техники, които пестят вода в региона. 

Областната управа в Коня заяви, че комисия от експерти разследва „причините за смъртта на фламингите и потенциалните мерки за предотвратяване на този проблем.“

Ситуацията обаче не се ограничава само до езерото Туз. Сушата, заедно със замърсяването, също бяха обявени като основна причина за скорошната масова смъртност на чайки в езерата покрай Истанбул и източната провинция Ван.

Температурите в страната непрекъснато се повишават поради изменението на климата, което води до значително намаляване на водните ресурси. Експерти предупреждават, че през следващото десетилетие в Турция се очаква водна криза. 

Професор Доанай Толунай от Истанбулския университет предупреждава, че сухият сезон продължава във вътрешния анадолски регион, където се намира Коня, както и в източната част на Анадола от 2020 г. Толунай каза, че двата региона са получили много ниски валежи през миналото година - около 350 млм., като ситуацията е особено трудна за селското стопанство.

Професор Мурат Тюркеш от Центъра за климатични промени и политически изследвания на университета Боазичи каза, че 
„Всъщност моделирането на климата показва, че 60% от земите, с изключение на района на Черно море и части от Южна Турция, имат годишен недостиг на вода. Очевидно е, че през следващите десет години ще имаме сериозна водна криза “, каза той. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

16.07.2021 | 15:01

SOLENO EZERO,NO HORATA IZPOLZVAT ZA NAPOYAVANE NA SELSKOSTOPANSKA ZEMYA ! ALO MILUSHEV,BRATO NE PREKALAVAY S TURSKATA MASTIKA-YENI RAKI !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?