Следвайте ни

Стотици мигранти с камъни и пръчки нахлуха в испански град, има ранени полицаи

viber icon

Около 150 мигранти от Мароко са се опитали да нахлуят рано сутринта в испанския автономен град Мелиля. Опитът им е бил неуспешен, но в следствие на оказаната съпротива, деветима полицаи са леко ранени, съобщи АФП.

Инцидентът, в който участвала "група от 150 души", се е случил преди зазоряване във вторник. Нарушителите, повечето от които - африканци, носели пръчки и хвърляли камъни по служителите на реда. 

Двата малки анклава в Испания - Сеута и Мелиля, са единствената сухопътна граница между Европа и Африка. Това ги прави магнит за мигрантите, които се опитват да избягат от бедността и глада.

Миналия месец Испания беше изненадана, когато около 10 000 души се втурнаха в Сеута. Въпреки че повечето от тях бяха върнати, около 2000 все още са в анклава, повечето от тях - като непълнолетни без придружител, съобщиха местните валсти.

Инцидентът стана по време на дипломатическата криза между Испания и Мароко заради присъствието на болния лидер на движението за независимост на Западна Сахара в испанска болница. Пробивът на границата се определя от испанските власти като наказателен ход на Рабат.

Въпреки че лидерът на фронта "Полисарио" напусна Испания на 2 юни, дипломатическите отношения остават напрегнати.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която отхвърля „използването от страна на Мароко на граничния контрол и миграцията и по-специално на непридружените непълнолетни за оказване на политически натиск срещу Испания“.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?