71

Стотици костенурки Карета се излюпиха покрай Кушадасъ

Крайбрежните райони Дидим и Кушадасъ на западния турски окръг Айдън, тази година са свидетели на значително увеличение на броя на гнездата на костенурките Карета (Caretta caretta). 

Традиционно този вид костенурки имат гнезда в окръзите Анталия и Мугла, по средиземноморското турско крайбрежие, но тази година и Айдън се нареди сред защитените плажове, където бяха изброени 502 излюпени малки, които стигнаха до морето от 9 гнезда.

Въпреки липсата на определени зони за гнездене на Карета в Айдън, редките морски костенурки са забелязвани да гнездят и тук всяка година от 2011 г. насам. Тази година в региона се наблюдава забележителен скок в гнездещите костенурки.

Изследване, проведено от Асоциацията за защита на екосистемите и любителите на природата (EKODOSD), разкри наличието на 5 гнезда на Caretta caretta в Дидим и 4 в Кушадасъ, където са снесени общо 720 яйца.

Ръководителят на EKODOSD Бахатин Сюрюджю каза, че повече от 70 процента от яйцата са се излюпили успешно, което е довело до 502 здрави костенурки стигнали до морето.

Сюрюджю изрази оптимизъм за бъдещето, като очаква по-нататъшно увеличаване на гнездата на Caretta caretta в района през следващите години. Той изрази надежда, че Айдън ще бъде официално признат за гнездов район в близко бъдеще.

Въпреки това Сюрюджю изрази загриженост относно заплахата, породена от пластмасовото замърсяване, подчертавайки важността на колективните усилия за почистване на плажовете и моретата от пластмаса.

Морските костенурки, открити мъртви в района, са изпратени в Центъра за изследване, спасяване и рехабилитация на морски костенурки (DEKAMER) в Далян, за аутопсия, информира Сюрюджю. 

Изследванията, проведени в центъра, разкриват наличието на пластмасови остатъци в храносмилателната система на тези животни. Това е и част от причините за смъртта на костенурките открити в района. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?