1553

Стотици делфини загинаха в Амазонка заради жегата

Повече от сто делфина са били открити мъртви в бразилската Амазонка на фона на историческа суша и рекордно високи температури на водата, които на места надхвърлиха 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт).

Всички мъртви делфини са открити в езерото Тефе през последните седем дни, съобщи институтът Мамирауа, изследователски център, финансиран от бразилското министерство на науката. 

Толкова голям брой смъртни случаи е необичаен, а според института рекордно високите температури на езерото и историческата суша в Амазонка може да са причината.

Новината вероятно ще засили опасенията на учените по климата относно ефектите, които човешката дейност и екстремните засушавания оказват върху региона.

„Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти то със сигурност е свързано с периода на засушаване и високите температури в езерото Тефе, в които някои точки надвишават 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт)“, съобщи институтът, цитиран от Си Ен Ен, предава bTV.

Река Амазонка, най-големият воден път в света, в момента е в сух сезон и няколко екземпляра от речната фауна също страдат от рекордно високи температури.

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини, като ги прехвърлят от лагуни и езера в покрайнините до основното тяло на реката, където водата е по-хладна, но операцията не е лесна поради отдалечеността на района.

„Прехвърлянето на речни делфини в други реки не е толкова безопасно, защото е важно да се провери дали има токсини или вируси преди да се пуснат животните“, каза Андре Коелю, изследовател в института Мамирауа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?