71

Столтенберг призна: Войната в Украйна е трудна, а преговори с Путин не се очертават

Войните са непредсказуеми, никой не може да каже кога и как тази война ще завърши, заяви генералният секретар на НАТО

 

Досега не сме видели истинска воля от страна на руския президент Владимир Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди днешната си среща с европейските министри на отбраната в Брюксел.

По неговите думи е необходимо Путин да се убеди, че няма да спечели на бойното поле. Вероятността за постигане на приемлив и договорен изход нараства с предоставянето на повече военна подкрепа за Украйна, посочи Столтенберг.

Войните са непредсказуеми, никой не може да каже кога и как тази война ще завърши, добави той.

Украйна сама преценява кои са приемливите условия за начало на преговори и за постигане на договореност, отбеляза генералният секретар.

В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели, каза Столтенберг. Той посочи, че засега тежките сражения продължават и обстановката на бойното поле е трудна.

Столтенберг съобщи, че ще разговаря с европейските министри по въпроса за охраната на европейската критична подводна инфраструктура. Той уточни, че след повредите по газопровода "Северен поток" и на Балтийския газопровод НАТО въвежда в района на Северно и на Балтийско море допълнителни патрули.

Слабите места на европейската отбрана на фокус в Брюксел

Министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят днес в Брюксел доклад, в който се посочват слабите места на европейската отбрана, съобщи преди началото на заседанието върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, пише dir.bg.

Документът е изготвен с участието на всички европейски въоръжени сили и разузнавателни служби, поясни той. По неговите думи подобен документ се подготвя всяка година, но досега интересът е бил по-слаб.

Ще обсъдим доклад за развитието на способностите за военно производство, какви са задачите пред нашите войски и какво не им достига, добави Борел.

Той отново отбеляза, че досега ЕС е осигурил за Украйна едва около 300 хиляди снаряда от заложената цел да достави един милион и изрази мнение, че може да се наложи пренасочване на част от износа на европейския военнопромишлен комплекс към нуждите на украинската страна.

По неговите думи досега доставките за Киев са били осигурявани от запасите, но тези количества вече са изчерпани и се налагат допълнителни мерки. Борел отбеляза, че 40 на сто от европейското военно производство се изнася и препоръча този износ да бъде насочен с предимство към Украйна.

Днес се очаква да приключи и работата по следващите санкции срещу Русия заради военното нападение над Украйна. Борел съобщи снощи,че се подготвят забрани за внос от Русия на още стоки, сред които и на диаманти, действия за прилагане на тавана на цената на руския петрол, за борба със заобикалянето на санкциите. Съветът на ЕС ще даде насоки за приложението, очаква се одобрение днес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Пловдив

Пловдив

16.11.2023 | 02:42

Санкциите работят ли американски дупедавци и европейски мастии.

Отговори
2 0
900 000

900 000

14.11.2023 | 21:13

Май ще чака Жужето да погребват рушняците. Преди да се усети че няма да вземе. Много тъ.п народ излязоха

Отговори
0 3
maxx

maxx

14.11.2023 | 20:31

Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие!. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук:----- https://mub.me/medik

Отговори
0 1
А сега

А сега

14.11.2023 | 20:12

Да се изоока за Палестина и тунелите там Столтенбергчето Щото братчетата му чиииииифутски и там ще го ядат зеленясъл

Отговори
1 2
СлаваРусия

СлаваРусия

14.11.2023 | 18:31

Путин три пъти им ходи на крак ,за да им каже,че ще им го вкара четвъртит - и на краваре,и на сороспии и насатаНАТО,ама тоя Пе Дал заяви,че Путин не може да командва . Хвана ли Путин за х..я,боклук скапан?

Отговори
6 4
ОХ Горкия

ОХ Горкия

14.11.2023 | 18:30

Горкия Столтенберг Направо да го ожали чиляк Най съвременУ НатутутутутутуВску оръжие срещу кирки лопати чипове от перални и касетофони Унитра Обаче Магарев ще ги пляска на руснаците със задните му две бузи там под кръста Усещам А пък АЗ ще помагам да ги пляска Така е При такава ситуация Шведска тройка кой със каквото може помага Да го нафърфорий

Отговори
5 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?