49

Столтенберг призна, че не може да гарантира членството на Швеция и Финландия в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не може да каже със сигурност кога Швеция и Финландия ще станат пълноправни членове на Алианса.

Според него причината е, че не е сигурен дали този военен съюз ще успее да убеди Турция, да промени решението си срещу членството на двете страни.

Припомняме, че двете скандинавски страни официално подадоха молбата си за членство в НАТО през май, но този процес беше спрян незабавно заради съпротивата на Турция, която настоява Швеция и Финландия да спрат да предоставят защита на Кюрдската народна партия, която Анкара смята. терористична. Ту ция настоява да бъде отменено оръжейното ембарго, което ѝ е наложено от двете скандинавски страни.

Запитан дали има впечатлението, че целият Алианс вече е заложник на Турция, Столтенберг отговори:

"Имаме система, която се основава на консенсус и така се взимат решенията в НАТО. Винаги е имало такива ситуации, когато един или няколко членове не са съгласни с нещо и тогава ние го преодоляваме." Според него Стокхолм и Хелзинки едва наскоро са кандидатствали за членство.

"Моята цел все още е те да станат членове на НАТО. Не мога да гарантирам това, но мога да кажа, че това е моята цел", добави Столтенберг. Той каза още, че Турция е важен член на НАТО, който играе ключова роля в борбата срещу тероризма и има важно геополитическо положение в Черно море, както и на границата с Ирак и Сирия.

"Така че, когато те изразят известна загриженост, трябва да седнем и да поговорим за това и точно това правим. И тогава, надявам се, ще намерим решение, така че Швеция и Финландия да станат членове на НАТО", каза Столтенберг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

25.06.2022 | 23:05

ДА СА МИСЛИЛИ ПО-РАНО! ИЗТЕЗАНИЯТА СИ ОСТАВАТ!

Отговори
0 0
777

777

24.06.2022 | 20:41

Ердоган показва какво цначи лидел на суверенна държава, а не като нашите безрозници подлоги

Отговори
2 3
Кисинджър

Кисинджър

24.06.2022 | 19:27

Ами изключете очертаващите се като руски подлоги турция, Финландия и Швеция са в пъти по-полезни и надеждни за НАТО

Отговори
0 4
Да,!

Да,!

24.06.2022 | 21:22

Мечтаеш раздори в НАТО, нали хибридчо?

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?