71

Столтенберг предупреди: Бахмут може да падне до дни

Не е изключено ожесточените сражения в източния украинския град да завършват с превземането му, заяви генералният секретар на НАТО

 

Бахмут може да падне до дни, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на конференция по сигурността в Стокхолм.


Генералният секретар на Алианса заяви, че не е изключено ожесточените сражения в източния украинския град да завършват с превземането му, пише dnes.dir.bg.

Собственикът на руската наемническа армия "Вагнер" - Евгений Пригожин съобщи по-рано, че неговите сили владеят половината от Бахмут. Пригожин допълни, че ако Москва постигне победа там, ще може лесно да пренасочи войските си към останалата част от Донецка област. До момента няма коментар от страна на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта снощи, в навечерието на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Швеция, необходимостта от допълнителна военна помощ за Украйна.

На форума днес министрите на отбраната на 27-те държави от ЕС бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски в изявление по Телеграм поиска изтребителите Ф-16 (F-16), които страната му иска да си осигури от западните съюзници. На фона на тези аспирации на украинския президент двама украински пилоти са в САЩ, където ще бъде направена оценка на уменията им да управляват изтребители, въпреки че представители на администрацията твърдят, че засега няма планове за изпращане на Ф-16 в Киев, съобщи тази седмица сп. "Политико", като се позова на три източника, запознати с дискусиите.

Всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с възможностите на България

"България работи успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с възможностите на страната ни", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз в Стокхолм, съобщиха от Министерство на отбраната. В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година", посочи Стоянов.

Министърът отбеляза, че, освен с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в мисията на Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

На срещата в Стокхолм бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

"България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция", заяви Стоянов и отбеляза ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. "Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме", обясни министърът.

На форума в Стокхолм министрите на отбраната обсъдиха и актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
33 коментара
НОРВЕЖКА МАСТИО

НОРВЕЖКА МАСТИО

09.03.2023 | 21:43

СТРАХОТНИ КАВАЛИ ПРАВИШ.... С УВАЖЕНИЕ - ДЕДО ДЖО

Отговори
3 0
Току що

Току що

08.03.2023 | 21:28

Тбилиси въстана срещу мръсната кремълска куррва Иванишвили!

Отговори
21 4
ЦРУ

ЦРУ

09.03.2023 | 21:38

Е навсекаДе !!!

Отговори
2 0
Коментар

Коментар

08.03.2023 | 21:21

Това са тролове на заплата. Работят още от ковид ситуацията. Не е нормално да си фанатик на 'последната мода'. Интересно ще е журналистите да се захванат и да ги ракрият тия отрепки.

Отговори
1 0
Манипулират ви с десетките служебни минуси

Манипулират ви с десетките служебни минуси

08.03.2023 | 21:16

Манипулират коментарите бягайте от Марица! Че те Блиц там е истината!

Отговори
4 12
Аре бе

Аре бе

08.03.2023 | 21:34

При крачуна? Там всеки прокремълски профашистки коментар започва с 40 служебни плюса!

Отговори
12 2
Заваляха десетките служебни минуси от марица

Заваляха десетките служебни минуси от марица

08.03.2023 | 21:10

Манипулатори!

Отговори
4 11
Ха-ха-ха фа шистите бягат панически

Ха-ха-ха фа шистите бягат панически

08.03.2023 | 20:44

Бягат мръсниците!

Отговори
5 18
Продажниците като  Сополтемберг

Продажниците като Сополтемберг

08.03.2023 | 20:36

Продадоха Европа на краварите. Мръсници!

Отговори
6 17
Сополтемберг а теб най-добре Ердоган ще те оправи ...

Сополтемберг а теб най-добре Ердоган ще те оправи ...

08.03.2023 | 20:32

Откачалка мръсна!

Отговори
5 12
Сополтемберг чак сега ли разбра че ...

Сополтемберг чак сега ли разбра че ...

08.03.2023 | 20:28

Вашият фа шизъм бяга панически!

Отговори
5 12
Сополтемберг в кой свят живееш бе ид иот

Сополтемберг в кой свят живееш бе ид иот

08.03.2023 | 20:15

Тази краварска откачалка докога ще тъпче Европа? Продажник!

Отговори
6 14

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?