Следвайте ни

Столтенберг: НАТО ще засили подкрепата за Турция

viber icon


Съюзниците от НАТО решиха да засилят подкрепата си за Турция, чиято сигурност е сигурността на блока, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара днес.


Столтенберг каза, че Турция играе важна роля в борбата срещу тероризма.


Той отбеляза, че закупуването на система за противоракетна отбрана С-400 от Русия е собствено решение на Турция, но системата не може да бъде интегрирана в отбранителната система на блока: „Трябва да се проучат алтернативни начини за решаване на проблема“, каза Столтенберг.


Междувременно Чавушоглу заяви, че Анкара ще продължи да защитава правата на Турция и кипърските турци в Източното Средиземноморие.


„И все пак изразявам своята благодарност към НАТО за посредническата му роля“, каза Чавушоглу, отбелязвайки, че Турция не би искала сблъсъци между съюзниците в НАТО.


"Въпреки че в началото Гърция имаше негативно отношение, сега тя присъства на разговори и ние оценяваме това", каза турският външен министър.


Докосвайки се до продължаващия конфликт в Нагорни Карабах, Чавушоглу каза, че Армения е започнала да изстрелва ракети срещу цивилни селища в Азербайджан.


"Това е военно престъпление", каза Чавушоглу и добави, че не е ново за Армения да атакува цивилни.


„Те направиха същото нещо няколко пъти и преди, включително скорошната атака през юли. Сега отново виждаме, че тя е насочена към цивилни селища в Гянджа “, каза той, докато критикува поддръжниците на Армения, че са ѝ подали ръка за окупацията на спорните територии през последните 30 години.


Отхвърляйки твърденията, че Турция оказва военна подкрепа на Азербайджан, Чавушоглу каза, че страната ще предостави подкрепа, ако Азербайджан поиска това.


Столтенберг също изрази загриженост относно цивилните жертви и заяви, че НАТО ще окаже подкрепа за прекратяване на конфликта в региона Нагорни Карабах.


„Наблюдаваме внимателно ситуацията. Страните трябва незабавно да прекратят атаките. Няма военно решение за Нагорни Карабах “, каза Столтенберг и добави, че очаква Турция да използва влиянието си, за да успокои конфликта.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?